Miskolc

2020.04.10. 12:09

Megkapja az állami támogatást a Miskolci Nemzeti Színház és a Csodamalom Bábszínház

Fontos fejlemény, de azt egyelőre nem tudni, mekkora összegről és milyen feltételekről van szó.

Bujdos Attila

Fotó: Éder Vera

Megjelent az önkormányzati fenntartású színházak közös működtetéséről szóló kormányrendelet, amelynek értelmében a Miskolci Nemzeti Színházat is támogatja az állam – tájékoztatott Szántó Rita sajtófőnök.

A városháza közleményében emlékeztet rá: Miskolc önkormányzata, mint fenntartó a tavalyi évhez hasonló összeget biztosítja a városi teátrum működéséhez. Veres Pál polgármester még az év elején kérte a szaktárcát, hogy az előző évekhez hasonlóan állami támogatást is kapjon a MNSZ.Mint lapunk korábban megírta: állami támogatást eddig is kapott a helyi színház, de a jogszabályi változás miatt a fenntartónak ezt most kérnie, a megállapodás feltételeiről pedig tárgyalnia kellett az állam képviselőjével. Az ügyben Veres Pál polgármester járt el, erről a miskolci közgyűlést is tájékoztatta. Az állami támogatás nélkül bizonytalanná válna a közel kétszáz éves színház működése: az önkormányzat 2019-ben 644,4 millió forinttal járult hozzá a színháza működéséhez, míg az állam 523 millió forinttal és a tao helyett juttatott 130 millióval. A kormány 1150/2020. (IV. 10.) számú határozata értelmében a miniszterelnök kérte az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterét, hogy készítse el a közös működtetésre irányuló megállapodást, valamint a színházak közös működtetése kapcsán a 2020. évben szükséges központi költségvetési támogatás biztosítása érdekében adjon ki támogatói okiratot, amely a központi költségvetésben is rögzíti a támogatás összegét. Maga a kormányhatározat összegről nem rendelkezik. Viszont rögzíti: a Miskolci Nemzeti Színház esetében a közös működtetés 2024. december 31-ig szól majd.Miskolc MJV Önkormányzata számára megnyugtató, hogy a támogatás hosszútávra szól – jegyzi meg a városházi sajtófőnök. A kormányhatározat a miskolci Csodamalom Bábszínház számára is megadja az állami támogatást.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: A koronavírus-járvány miatt jelenleg a Miskolci Nemzeti Színház sem tart előadásokat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában