Kiállítás

2020.02.07. 15:00

Szóódááát vegyenek!

Január végén Szerencs­re érkezett az elfeledettnek vélt szikvízgyártó ipar történetét feldolgozó kiállítás.

Novák Krisztina

A kiállítás tárgyai

Forrás: ÉM

„A szóda, egy magyar kultuszital” címmel nyitotta meg kapuit a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum vándorkiállítása a szerencsi Rákóczi-várban. Azon belül is a Zempléni Múzeum időszakos kiállítási termeiben várja az érdeklődőket április 30-ig. A vendégeket Majoros Judit, a Zempléni Múzeum igazgatója köszöntötte, a kiállítást pedig Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója és egyben a kiállítás kurátora nyitotta meg.

Szikvízgyártás Magyarországon

Aki ellátogat a kiállításra, nemcsak a feltalálás és a gyártás, a forgalmazás és a fogyasztás, hanem a szóda irodalomra és a művészetekre gyakorolt hatásával is megismerkedhet. A főszereplő persze a szódásüveg maga, ami a termék megjelenésének legfőbb módja. Kiderül, hogy miként szolgált a szódásüveg politikai üzenetek továbbítójaként, és lett így korabeli médiaeszköz. Olvasósarkok, bámulni való szépségek, fejtörést okozó szabadalmak, irodalmi, képző- és iparművészeti alkotások kápráztatják és gondolkodtatják el a látogatókat, akik természetesen elfogyaszthatják a kiállítás tárgyát: a szódavizet. Ezért elmondható, hogy valójában gasztrointeraktív kiállításról van szó, ahol nemcsak a szem, de a száj sem marad szárazon.

Kitartó munkával

A páratlan kincseket a Szegeden élő, ma is aktív szikvízkészítő iparos, Bánffi István gyűjtötte össze – több évtizedes kitartó munkával –, amit tovább gazdagít Fekete László Gyula gyűjtő kuriózumokat felvonultató anyaga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában