Miskolc

2019.07.03. 18:30

Kötve-fűzve: a külsejük alapján díjazott könyvek

A megye legszebb könyveit keresték a könyvtár versenyén az utóbbi két év terméséből.

Bájer Máté

Fotó: Bujdos Tibor

A hivatalosan szerdán kezdődő jubileumi könyvhéthez időzítve idén első alkalommal megrendezték a Kötve-fűzve – az Év Könyve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2019 című versenyt.

A díjkiosztón a megyei kiadású vagy a borsodi grafikai műhelyben megjelent kiadványokat jutalmazták. Ezzel a kezdeményezéssel is ünnepelte a programok szervezője, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár a 90. könyvhetet.

Bár egy könyvet állítólag nem szabad megítélni csupán a borítója alapján, a bírálat során a fedőlap mégis döntő tényező volt, ugyanis nem a belső tartalmat, hanem a dizájnt, a megjelenést, a szerkesztési és tipográfiai megoldásokat figyelte a zsűri.

Harminchárman versenyben

A szervezők elmondása szerint sokan gondolták úgy, hogy nem jelenik meg annyi könyv a megyében, amennyi miatt érdemes lehet versenyt kiírni. Ennek tükrében talán meglepő lehet, hogy harminchárom kötet versenyzett az első Kötve-fűzve pályázaton, bizonyítva, hogy igencsak színes a borsodi könyvtermés. A tervek szerint minden második évben rendezik meg a pályázatot. Most a 2017–18-ban megjelent könyveket bírálták. A díjat nyert kiadványok készítőit képzőművészeti alkotásokkal díjazták a II. Rákóczi Ferenc könyvtár emeletén tartott ünnepségen.

Az ötfős szakmai zsűrit dr. Kovács János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat főjegyzője, Papp Ferenc, a miskolci polgármesteri hivatal kulturális főtanácsosa, Urbán Tibor grafikus-festőművész és Filip Gabriella főkönyvtáros, Szabó Lőrinc-díjas szerkesztő, újságíró alkották.

 

„Egy általam mélyen tisztelt egyetemi professzor azt mondta nekem húsz évvel ezelőtt, hogy a Gutenberg-galaxisnak, a jelenlegi formájában, még legalább ötszáz éve van. Tehát nem kell temetni a nyomtatott könyveket. Ezt a megállapítást igazolta a mai nap is. Sok szép könyvet láthattunk, és nehéz dolgunk volt a sorrend felállításával” – mesélte a megnyitón dr. Kovács János, a zsűri elnöke.

Papp Ferenc szerint hagyományt szeretnének teremteni. A fő célja a versenynek, hogy minőségi és egyedi tartalommal bővüljön a könyvhét programja. Nemcsak a könyvkiadókat, de a különböző könyves műhelyeket is szeretnék arra sarkallni ezzel a megmérettetéssel, hogy mutassák meg magukat kicsit jobban.

A közös nevező

Urbán Tibor Kondor Béla-díjas grafikus úgy vélte, a zsűri megpróbált rátalálni arra a közös nevezőre ami a szakmai felfogás szerint és az olvasói elvárások tekintetében is megfelelő.

Filip Gabriella azt is elárulta, hogy a bírálati szempontok között azért voltak olyanok is, amik nem csupán a külcsínre figyeltek: „nem tudtunk teljesen elvonatkoztatni a tartalomtól, hiszen minek a szép tál, hogyha üres?”

A pályázó köteteket a könyvtár 1. emeletén lehet megtekinteni, és ott szavazni is lehetett az alkotásokra. A szavazók közül az átadón kisorsolták azt a szerencsés voksolót, aki megnyerte a könyvtár által nemrég megjelentetett Lillafüred-képesalbumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában