boon.hu video

2024.06.26. 11:30

Fapusztítást emlegetnek Miskolc belvárosában – fotókkal, videóval!

A lakosok kiakadtak a szerintük mérhetetlen pusztításon.

Ujlaki Attila

Elkezdődtek a munkálatok, a fák bánták

Fotó: Vajda János

„Volt 3 szép platán fánk, éltek körülbelül 25 évet” – kezdte bejegyzését egy helyi lakos az egyik Miskolci közélettel foglalkozó közösségi média csoportban. Arra is rámutatott: hétfő reggel nyolc óra körül megjelentek a Miskolci Hőszolgáltató Kft. szakemberei, akik szerinte „esztelen pusztításba kezdtek”. Majd arról írt, hogy a fák a Tizeshonvéd utca „díszei voltak”. A poszthoz fotókat is mellékelt, amelyen a kivágott fák láthatók. 

„Eszméletlen rombolás”

A bejegyzéshez rengeteg hozzászólás érkezett. Többen a szolgáltató munkáját védték. Volt, aki egyenesen úgy fogalmazott:

 Télen, ha nem lenne fűtés meg melegvíz, akkor azért menne a sipákolás.

Olyan is akadt, aki azt firtatta, hogy a vezetékek biztos régebben oda lettek vezetve, mint a fák ültetve. Többen azonban a munka kivitelezését vették górcső alá. Az egyik hozzászóló szerint költési időszakban ilyen munkát végezni „eszméletlen rombolás”. Volt azt a kérdést tette fel, hogy „miért nem kerestek másféle megoldást”. De volt aki azt írta, hogy a 

Tizeshonvéd környéke mindig is az agyatlanság példaképe volt.

Karbantartanak 

Mint ismeretes a nyár a következő fűtési idényre való felkészülés időszaka. A távhőszolgáltató és a felhasználók egyaránt kötelesek a tulajdonukban lévő berendezések karbantartásáról gondoskodni és azokat műszakilag megfelelő állapotban tartani, annak érdekében, hogy a szolgáltatás üzembiztos maradhasson. 

„A MIHŐ Kft. a fűtési idényen kívül azoknak a berendezéseknek a tervszerű megelőző karbantartását végzi el, amelyeknek szükséges a téli folyamatos üzemelése. Idén például a Tatár utcai Fűtőműben gépész és villamos rendszeri karbantartásokat, a belvárosi hőkörzet több helyszínén távvezetéki munkákat, szakaszoló és elzáró szerelvények cseréjét, az avasi hőkörzetben pedig az Ifjúság u. 22. sz. alatti új pótvíztároló teljeskörű üzemi próbáját végezzük el” – írja a távhőszolgáltató közleményében.

Több városrészt érint

Arra is kitértek, hogy 2024-ben a használati melegvíz-szolgáltatás leállást okozó nyári karbantartás az Avas és Belváros városrészekben június 25. (kedd) 0:00 órától várhatóan június 28. (péntek) 24:00 óráig fog tartani. A kisebb kazánházak esetében, mint például Diósgyőr és Bulgárföld csak rövid idejű melegvíz-szolgáltatási szünet várható, melyről külön tájékoztatjuk majd az érintett lakókat. 

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a városháza sajtóosztályát, akik azt írták, hogy a távhőtörvény 32. § (2.) kimondja, hogy a távhővezeték biztonsági övezetén belül tilos olyan növényt ültetni, amely a hálózat zavartalan működését veszélyezteti. „A távhőszolgáltatás biztonságának növelése érdekében 2024. június 24-től megkezdődött a Tizeshonvéd utca 16-22 szám közötti területen az elöregedett, közel 45 éves távfűtési vezetékek cseréje mintegy 180 méteres szakaszon. A beruházási munkálatok megkezdése előtt szembesült a MIHŐ Kft. azzal a problémával, hogy a nyomvonal mentén 2 darab szabálytalanul elhelyezett platánfa található. A kivitelezés során szükségesség vált a szabálytalan helyre ültetett, balesetveszélyes és üzembiztonságot veszélyeztető fák kivágása” – részletezték. 

Azt is megkérdeztük, hogy fogják-e pótolni a kivágott fákat, azt hangsúlyozták, hogy a MIHŐ Kft. minden esetben pótolja a beruházási, hibaelhárítási munkálatai miatt kivágott fákat az Önkormányzat előírásai szerint. „A beruházás lezárása után, az őszi időszakban kerülnek telepítésre az Önkormányzat által előírt méretű, fajtájú előnevelt fák kétszeres mennyiségben a távhő és egyéb közművezetékektől jogszabályban előírt védőtávolságon kívüli területre” – részletezték.

További videós tartalmainkat megtekinteheti youtube csatornánkon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában