Várhatók még záporok, zivatarok

2024.06.11. 14:30

Bővizűek a folyók vármegyénkben, van, ahol másodfokú az árvízvédelmi készültség

Árhullám jöhet létre a Sajón, és a Bódván is újabb 0,5-1,0 méter vízszintemelkedés lehetséges.

Bővizű a Szinva Miskolcon is

Fotó: Vajda János

„Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVIZIG) működési területén a Tarna vízfolyáson van érvényben elsőfokú árvízvédelmi készültség. Nappali figyelő- és őrszolgálatot látnak el munkatársaink a védvonalakon 147 kilométeren" – tudtuk meg Pál Sára PR referenstől. 

Szlovákiában zuhogott

Vasárnap főképp a Sajó-Hernád vízrendszerének szlovákiai vízgyűjtőin volt többfelé zápor, zivatar, majd késő estétől egy szupercella okozott a hazai északi hegyvidéken egy viszonylag keskeny sávban felhőszakadás méretű (30-50 milliméter) csapadékot. Ma, kedden napközben továbbra is sokfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani. Holnaptól valószínűleg fokozatosan csökken a csapadékhajlam, de a záporok, zivatarok kialakulásának lehetősége fennmarad, hatásuk viszont várhatóan egyre kisebb területre terjed majd ki. 

A hétfői zivatarok hatására több kisvízfolyáson is árhullámok alakultak ki. Ezek közül a jelentősebbek a Ceredi-Tarnán és az Eger-patakon jöttek létre. A Tarna esetében ez a felső szakaszról érkező árhullám, valamint a napközben várható újabb esők Tarnaméránál éjszakától újra készültségi szint fölé emelik a vízállást, Tarnaörsnél pedig felette tartják azt. Szintén árhullám jöhet létre a Sajón, és a Bódván is újabb 0,5-1,0 méter vízszintemelkedés lehetséges. Az Eger-Rima vízgyűjtőre, illetve a Tarna-patakra és mellékágaira helyi vízkárelhárítási készültséget rendeltek el a vízgyűjtőkre lehullott jelentős csapadékok hatására kialakult belterületi elöntések, valamint a vízfolyásokon levonuló árhullámok miatt. Az igazgatóság 7 belvízvédelmi szakaszából 4 védelmi szakaszon, összesen 16 szivattyútelepen van érvényben első-, illetve másodfokú belvízvédelmi készültség – olvasható a vízügyi igazgatóság legfrissebb jelentésében.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában