Választás 2024

2024.06.05. 11:08

A Bajnai Gordon féle Datadat kezeli a miskolciak személyes adatait

A Függetlenek SZIVE által gyűjtött adatokat egy offshore hátterű cég kezeli, derül ki ez az egyesület honlapján leírtakból.

Ujlaki Attila

Bajnai Gordon és Varga Andrea Klára

Fotó: MW

A Varga Andrea Klárát miskolci polgármesternek jelölő Függetlenek a Szinva Városáért Egyesület technikai adatait a DatAdat OÜ kezeli, ami egy Észtországban bejegyzett cég. 

Hacker stealing passwords and identity, computer crime
A miskolciak adatait egy offshore hátterű cég kezeli (illusztráció)
Fotó: Getty Images

A vállalkozást Bajnai Gordon, korábbi MSZP-s miniszterelnök és köre, többek között egykori titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám hozta létre vélhetően azért, hogy az európai uniós és a magyar GDPR-t (általános adatvédelmi rendelet – a szerk.) kijátszhassák,

 ugyanis egyedül Észtországban „lazábbak” a szabályok az adatkezelésre vonatkozóan az Unióban, mert az általános adatvédelmi rendelet betartása és ellenőrzése csak ebben a Balti-országban ellenőrizhetetlen. 

Így a választók – köztük a miskolciaké is – megszerzett adatainak bármilyen célú felhasználása ott könnyebben megy, legyen szó jogosan vagy az érintettek kifejezett hozzájárulása nélkül megszerzett és felhasznált adatokról.

Transzparencia helyett kiskapu

Az ügy pikantériája, hogy 

ameddig Varga Andrea Klára a transzparenciát hirdeti és magát függetlennek vallja, addig a hazai jogszabályokat kijátszva egy kiskaput találva kezelhetik a választók személyes adatait. 

A polgármesterjelölt függetlensége is kétségbe vonható, hiszen Bajnai Gordon offshore hátterű cége hemzseg a választások körüli baloldali botrányoktól. 

Néhány nappal ezelőtt a Magyar Nemzet írta meg, hogy tömeges sms-küldéssel is segíthette Karácsony 2019-es kampányát a DatAdat OÜ. A közösségi média kampányok mellett a mozgósításban, tömeges sms-küldésekben is kulcsszerepet vállalt a Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat-csoport Karácsony Gergely 2019-es önkormányzati, illetve a 2021-es előválasztási kampányában. Erre utalnak a Szuverenitásvédelmi Hivatal által a napokban közzétett dokumentumok, amelyek a DatAdat észtországi cégének szerződésajánlatát tartalmazzák, illetve egy 2021-es hatósági jelentés, valamint az a hangfelvétel, 

amelyen a cégcsoport egyik tulajdonosa, Ficsor Ádám beszélt arról, hogy több körzetben és a főpolgármester-választáson is ők segítették győzelemre az ellenzéket.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában