Érdekességek Miskolcról

2024.06.23. 13:30

Az utolsó csizmadia

Ebben a kétrészes összeállításban Miskolcról szóló érdekességeket olvashatnak. Ebből a részből kiderül, hogy milyen volt a strand a Hámori-tóban, hogy milyen egy képeslap egy kivégzésről, illetve egy rövid beszélgetést olvashatnak Szabó bácsival, az utolsó céhbeli csizmadiával.

Reiman Zoltán

Miskolc anno

Reiman Zoltán amatőr helytörténész meséli el a miskolci történeteket.

Strand a Hámori-tóban

Kissé hihetetlennek tűnik, de még két méter mélyen is 20-22 fokos a tó vize, ezért 1931-ben egy strandfürdőt építettek rá, mely cölöpökre épült, és egészen 1944-ig működött. Akkoriban még ez a vízhőmérséklet megfelelő volt fürdőzésre a lakosságnak, manapság már nem hiszem, hogy sokakat vonzana. A strandot 1931. júniusában avatták fel egy Strand szépe versennyel, melyen Tasnády Fekete Mária szépségkirálynő is megjelent.

Sőt, ennél merészebb ötletek is voltak a tóval kapcsolatban. A harmincas években a Földművelésügyi Minisztérium ezt a levelet kapta Lillafüredről, melyben egy jövőbeni szabadtéri medence terveiről alkudoznak:

,Alulírott ehelyütt azon tiszteletteljes javaslatot teszi, hogy tekintettel Lillafüred jövőbeni remélhető fejlődése és nagyobb mérvű látogatottságára, a medence oly mértékben képeztessen ki, melyek az úszó versenyek tartására is alkalmassá teszi. Ez elérhető lenne ez által, hogy a medence hosszúsága 50 mben szélessége pedig 18mben állapíttatnak meg.

(Dobrossy István: Miskolc írásban és képekben 7., 252. oldal

A Hámori-tó úszóversenyeknek is adott otthont, például a Magyar Úszó Szövetség propaganda-versenyének is. Sőt, ekkor a magyar vízilabda "B" válogatottja is a hámori habokban pólózott. (És győzött 4-1-re az Északi kerület válogatottja ellen.)

Regula Edét végezték ki három ember megöléséért Fotó: Facebook

Egy képeslap a kivégzésről

1911. augusztus 5-éről 6-ára virradó éjszaka történt a megdöbbentő bűncselekmény, melynek végkifejletéről később képeslap készült. Regula Ede egy baltával három emberi életet oltott ki Edelényben, a helyi csárda tulajdonosa és a családja volt az áldozat.

Henriket és feleségét Deutsch Rozát holtan találták, Henrik húga Gizella azonban még élt. Életéért hosszasan küzdöttek a miskolci kórházban, de sajnos őt sem lehetett megmenteni. Mindössze 15 évet élt... Henrik fél éve nősült meg, és a felesége áldott állapotban volt...

1911. október 31-én Regula Edét bűnösnek mondta ki a bíróság három rendbeli gyilkosság és rablás bűntettében, ami miatt kötél általi halálra ítélte. A bíróság közel 50 tanút is meghallgatott, köztük a teljes edelényi csendőrséget.

A kivégzésről már napokkal előtte tudott Bali Mihály hóhér, aki Faddról indult útnak, hogy Miskolcon végezze el a kötelességét. A Miskolczi Napló újságírójának elmondta, hogy ez a 27. kivégzése lesz a hosszú évek során. Két segédjével érkezett városunkba. Az egyik, Gold nevezetű segédjének azonban már a 89. esete, mivel már az előző hóhérnak is pribékje volt.

A kivégzés megtörtént, az esetről pedig képeslap is készült. Ez a legbizarrabb képeslap Miskolc városának történetében.

 

Csak 999 csizmadiát fogadott be Miskolc

Szabó János, az utolsó céhbeli csizmadia Miskolcon

Több fővárosi újság is készített interjút Szabó Jánossal, az utolsó, még céhbeli csizmadiával Miskolcról. Legalábbis ezt hinnénk, ha csak Szabó bácsi nevét írnánk be a keresőbe. A valóság az, hogy a Világ című újság 1925-ös írását a Budapesti Hírlap 1928-ban és 1935-ben is lehozta új hírként, kisebb-nagyobb módosításokkal.

Ez a bevezető az 1935-ös cikkhez íródott:

,Még mindig virágzik Miskolcon egy tisztes ipar, amelynek történelmi patináját most is érezhetjük. Ez a tiszteletreméltó csizmadia­ipar, amelyről feltétlenül kell beszélni, ha meg akarjuk találni az Avas-alji város vér­keringésének az útját.

Négyszáztizenkét esztendős a nemes testü­let, amelynek tagjai tündöklő kordován csizmákat csináltak, rámás remekeket.

— 999 csizmadia él Miskolcon, — mondo­gatták kevélyen évszázadokon át a mesterek, ragaszkodtak a 999-es számhoz, bárhogyan is alakult a statisztika.

Egy bizonyos, hogy 1760 körül 412 csizmadia tömörült a céhben, amelynek rézveretes ládája, ragyogó cintányérjai, cifrán rajzolt oklevelei muzeális emlékké fakultak.

Gőgös, rátarti emberek: voltak a miskolci csizmadiák.

Az ő kezükben volt a város irányítása. Valamikor nemzeti viseletben járták be a városokat; az Orbán-napi vásár a csizmadiák nagy ünnepe volt, tarka ceremóniák közben vonult fel a céh főmestere, Ceharnon magister.

Nemcsak az eszük miatt, de a testi erejük is segítette őket a tekintélyben. Egy időben féltékenykedtek az asztalosokra, mire a vérmes csizmadiák úgy intézték el a villongást, hogy formális utcai harcban elagyabugyálták a másik céh tisztes tagjait."

(Budapesti Hírlap - 1935. március 12.)

Lássuk hát a beszélgetést az utolsó céhbeli csizmadiával:

,,(A Világ miskolci tudósítójától.) Miskolc nevezetességei között a kocsonya mellett legsűrűbben kilencszázkilencvenkilenc csizmadiáját szokták emlegetni. Ez a szám természetesen fiktív, de valami alapja mégis van. Volt ugyanis egy év, amelyben a nemes csizmadia-céh hatszázhatvanhat tagot számlált s minden bizonnyal ennek a számnak a fordítottja fészkelődött a köztudatba.˝

Már csak nyolcvanöt csizmadia van Miskolcon

A csizmadia-céh mindig is a legtekintélyesebb volt a miskolci céhek között. A céh négyszázhárom évvel ezelőtt Lajos király idejében alakult meg s első atyamestere Varga Mihály volt, az utolsó Józsa István, akinek elnöklésével a céhtársulati gyűlés 1872 május 17-én „engedve a törvény minden rendeletének és megértve a kor szavát", kimondotta a céhnek ipartársulattá való átalakulását.

Ezzel kezdődött e híres mesterség hanyatlása. A tündöklő rámás csizmákat mindjobban kiszorította a cipő és a mesterek, akiknek remekeit még külországi vásárokon is megcsodálták, kénytelen-kelletlen, „suszterségre" adták magukat. Múzeumba vándoroltak a rézveretes céhládák, cintányérok és pecsétes okiratok, a céhbeli élet emlékei és a csizmadiák sorait egyre-másra tizedelte a divat. Ma már csak nyolcvanöt csizmadiája van Miskolcnak s ezek között is csupán egy, aki a sárguló, porosodó okiratok mellett élőszóval idézgeti a céhnek le­tűnt életét.

„Heverd-el-hétfő" és Isten dicsőségének terjesztése

Pércsi Szabó Jánosnak hívják az utolsó céhbeli csizmadiát, de a felvégen, ahol lakik, mindenki csak Szabó bácsinak titulálja. Közel van a száz esztendőhöz, de valahogyan keményebb fából faraghatták száz évvel ezelőtt az embereket, mert a ránehezedő évek sehogy se tudták meghajtani a derekát. Fürgén tipeg, egyenes a tartása, ámbár kissé elszítta a kor. Már régen letette a „dikicset", hanem van azért foglalatossága, Egyházfi az avasi templomban és eddig hétről hétre följárt a hetes tiszteletes úrral áldozni. A könnyebbség kedvéért most már csak évente hatszor ballag fel az Avasra „megteríteni az Úr asztalát", de ilyenkor a világért se mulasztaná le bekukkantani valamelyik avasi pincébe.

— Egy fél liter még csak lemegy — mondja mosolyogva — de egy decivel több, bizony már elcsavarja ezt a vén fejemet.

A céhbeli életről faggatom Szabó bácsit.

— Hajh édes fiam, — fohászkodik neki — szigorú idők voltak azok! Nem bogározhatott az ifjúság úgy kénye-kedvére mint manapság. Két pengő forinttal büntették azt, aki „heverd-el-hétfőt" tartott és a dékánok ügyeltek arra, hogy a templomba járást el ne mulassza az inas, a segéd, meg a mester. Mert hogy szabály szerint is főkötelessége volt mindenkinek az Isten dicsőségének terjesztése.

— Aztán meg — folytatja — vándorolni kellett a legénynek. Évente kétszer volt helyváltoztatás: Szent János napján és karácsonykor. Aki sűrűbben váltogatta a helyét, arra nem jó szemmel néztek a céhben. Én 50-ben gyöttem meg a vándorlásból. Debrecenből baktattam hazafelé, néha felkapaszkodtam egy szekérre, mert akkor bizony hire-hamva se volt a vasútnak.

— Hanem — csillan fel a szeme — értettem is a mesterséget. Olyan karmazsin-csizmát remekeltem a hugámnak, hogy még a mulatók is eltátották a szájukat. Utána vacsora volt a Csillag szálóban, ott ültem az atyamester jobbján, a segédek hordták a cintányérokban a gulyást, és egyre-másra ürültek a társpoharak. Hej, szép nap volt az, legszebb napja az életemnek!"

(Budapesti Hírlap - 1935. március 12.)

Források:

miskolciszemelvenyek.blog.hu - Egy elfeledett tudós emlékére-Vásarhelyi István élete - Az utolsó magyar polihisztor - Az angol trónörökös magyar huszárjai - Interjú Miskolczi Melindával, a HOM régészével - Gömöry Árpád, az első világháborús hős - Büntetőperek és kivégzések a korabeli Miskolcon

Lambrecht Kálmán: Herman Ottó, az utolsó magyar polihisztor

Világ - 1925. augusztus 19.

Budapesti Hírlap - 1928. április 5., 1935. március 12.

A Herman Ottó Múzeum Évkönyve 1. (1957) - 1. MARJALAKI KISS Lajos: A miskolci főutca topográfiája

Wikipédia - Széchenyi István utca szócikk

miskolc.hu - Széchenyi utca

csodautak.hu - Szerelmesek fája

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában