Megszűnt?

2024.05.24. 16:30

Mégis van gyümölcs az őstermelői piacon

Kérdezősködésünk eredménye kicsit árnyalja a képet.

Boon.hu

Fotó: Miskolci Piac Zrt.

Nyugdíjas, rendszeres piacjáró olvasónk szomorúan telefonált, hogy újabban nem lehet gyümölcsöt kapni a Búza téri őstermelői piacon. Utánajártunk és körsétánk, kérdezősködésünk eredménye kicsit árnyalja a képet. Először is, hogy van gyümölcs az őstermelői piacon. A cseresznye 600-tól 1200 forintos árskálán mozgott, az eper pedig minőségtől függően az első osztályú 1600 forintért, illetve 1400 forintért kínálta magát, de volt 999 forintért dzsemnek szánt minőségű. Sőt még kétfajta almát is kínáltak az árusok 350 forintért kilóját.

Új szabályok

A változás abban mutatkozott meg, hogy míg eddig a kereskedő, aki a piac területén bérelt helyet, árulhatott az őstermelői piacon is – mely más vásárlói kört érintett –, ám felmondták ezeket a szerződéseket és ezután csak őstermelőké lesz a kinti placc. Egyes kereskedői vélekedések szerint azonban valójában az őstermelői igazolvánnyal rendelkezők jórésze szintén vásárolja a portékát, ami felemás helyzetet eredményez. A vásárlókat az árak alakulásában érinti a probléma, de legalább lehet gyümölcsöt kapni.

Helga gyakran jár a piacra, a zöldség-gyümölcs standokat látogatja főként, de a húst és a tojást is itt szokta beszerezni. Kialakult szokása van, hogy mit kitől vásárol, de néha átnéz az őstermelői piacra is, hátha talál valami újdonságot.

Imre hetente egyszer látogat le a piacra nejével, nincs nehéz dolga, neki „csak” a kerekes kocsit kell kormányozni. Párja – egy kis cédula segítségével válogatva – igyekszik a legfontosabbakat belepakolni. Az élelmiszer boltjukban is van zöldség – a legszükségesebbeket ott szerzik be – de nagyobb tételekért a piacra látogatnak.

Folyamatos harc van az eperárusok között – avat be Bernadett. Amikor főszezon van, a legkülönbözőbb forrásokból érkezik a gyümölcs meglehetősen nagy minőségi és árkülönbséggel, ám szerinte a rutinos vásárlónak van szeme hozzá és ki tudja választani a számára megfelelőt. Ő ilyennek gondolja magát és magabiztosan mozog a pultok között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában