Választás 2024

2024.04.20. 07:00

Szombaton kampányrajt, indul az aláírásvadászat

Kezdődik a választási ajánlásgyűjés. Mutatjuk, mennyi aláírás szükséges, hogy valaki jelölt lehessen az önkormányzati választáson.

Boon.hu

Ikszelni majd június 9-én kell, most az ajánlás meneteb kezdődik

Fotó: MW

Április 20-án kezdődik a hivatalos kampányidőszak is. Számíthatunk arra is, hogy a jelöltek nevében aláírásgyűjtők keresnek fel bennünket. A helyi választási irodák vezetőinek - a törvény szerint - április 4-éig kellett dönteniük arról, hogy hol, mennyi ajánlást kell összegyűjteni ahhoz, hogy az adott településen valaki polgármesterjelölt, vagy egyéni választókerületi önkormányzati képviselőjelölt legyen a június 9-ére kiírt helyhatósági választáson.  

A Miskolci Helyi Választási Iroda vezetője, dr. Ignácz Dávid, Miskolc jegyzője is megállapította a város 18 egyéni önkormányzati választókerületében a jelöltséghez szükséges ajánlások számát. Ez az adott kerületben élő választópolgárok számától függ. A miskolci választókerületekben - tehát lakosságszámtól függően - 67 és 70 között van a szükséges ajánlásszám.

Miskolcon 500 aláírás a cél 

Szombaton tehát - a törvényeknek megfelelően - elkezdhetik gyűjteni az ajánlásokat az önkormányzati választás polgármester- és képviselőjelöltjei. Érdekesség, hogy a fővárosi főpolgármester-jelöltnek minimum 5 ezer fővárosi választópolgár ajánlására van szüksége az induláshoz. Polgármesterjelölt pedig az lehet, akit a 10 ezernél kisebb lakosú településeken a választópolgárok legalább 3 százaléka, a 10 ezer lakost meghaladó, de 100 ezernél kevesebb lakosú településeken 300 választópolgár, míg a 100 ezernél több lakosú nagyvárosokban legalább 500 választópolgár ajánl. Utóbbi érvényes Miskolcon, azaz 500 ajánlás szükséges a hivatalos polgármesterjelöltté váláshoz.

Májusban kiderül, kiből lesz jelölt  

Nem sok idejük lesz a jelölteknek az ajánlásgyűjtésre: a képviselőjelölteket, polgármesterjelölteket és a főpolgármester-jelölteket legkésőbb a szavazást megelőző harmincnegyedik napon, május 6-ig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál. A kompenzációs, a fővárosi és a vármegyei listákat ráérnek egy nappal később, május 7-ig leadni.  

Az ajánlásokat a helyi választási irodák három napon belül ellenőrzik, és ha minden rendben van, akkor legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon veszik hivatalosan nyilvántartásba a jelölteket és listákat. Nagyjából egy hónappal az EP- és önkormányzati választás előtt, május 11-én tehát már pontos névsorunk lesz arról, hogy kik szerepelnek majd a szavazólapokon.

Így lehet ajánlani 

A választópolgárnak egyébként lehetősége van a választókerületben indulni szándékozó több választópolgár, illetve listát állítani kívánó jelölő szervezet támogatására, így például több polgármesterjelöltet, vagy EP lista állítását is támogathatja aláírásával. Fontos, hogy a helyhatósági választáson a választópolgár érvényesen csak a lakóhelye szerinti egyéni választókerületi jelölte(ke)t ajánlhat. Az ajánlás később nem vonható vissza.

Ajánlásgyűjtés céljára csak a választási iroda által biztosított ajánlóív használható. Ettől eltérő nyomtatványon, valamint a  megjelölt időszakon kívül jelöltállítás célú ajánlásgyűjtés folytatása nem lehetséges. 

Az ajánlást gyűjtő személy köteles az ajánlóíven feltünteti nevét, személyi azonosítóját és aláírását. Az ívre rá kell vezetni az ajánlást adó választópolgár családi és utónevét, személyi azonosító számát, magyarországi lakcímét. Az ajánlás érvényességének és hitelességének elengedhetetlen feltétele az ajánló saját kezű aláírása. Az ajánlásért előnyt adni vagy ígérni tilos. Az ajánlást adó választópolgár az ajánlásért nem kérhet előnyt, illetve nem fogadhat el előnyt, vagy annak ígéretét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában