Választás 2024

2024.04.03. 13:22

Veres Pál mégsem indul a polgármesteri posztért Miskolcon –pártreakciókkal frissítve

A jelenlegi városvezető szerda délután jelentette be a közösségi oldalán a hírt.

Boon.hu

Veres Pál, Miskolc polgármestere

Fotó: ÉM

Nem indulok újra a polgármesteri címért 

– írta Veres Pál, Miskolc polgármestere egyik szerda délutáni közösségi média posztjában. A regnáló városvezető döntését hosszasan taglalja a bejegyzésében. Többek között azt hangsúlyozta: Megdöbbentő volt látni, hogy sokakat mennyire nem érdekel a racionalitás, a szakmai érvek, Miskolc és a miskolciak érdeke, hogy mennyivel fontosabbak a személyes ambíciók, a politikai bosszú, mint maga a város. A jelenlegi városvezető családi és egészségügyi okokkal is indokolta döntését.

A városvezető bejegyzésében aláhúzta: büszke arra, hogy volt ereje helytállni az elmúlt hónapokban is, holott tudta, hogy a szűk csapatának kivételével igazán kevesekre számíthatott. „Büszke vagyok arra, hogy a legsötétebb politikai támadásokat, a külső és belső ellenségeket is vissza tudtam verni, és még mindig én vagyok a város polgármestere, holott „szövetségeseim” egy része nyíltan a bukásomat kívánta” – hangsúlyozta. Arra is kitért, hogy a polgármesteri mandátumát kitölti. Veres Pál legújabb posztjából is kiolvasható, hogy „szövetségesei” elárulták.

Belső harcok

Habár Veres Pál 2019-ben civilek támogatásával indult, a baloldali ellenzéki pártok – akkori ismertsége és népszerűsége miatt - sorban álltak be mögé, így közösen nyerték meg a helyhatósági választást Miskolcon, így a polgármesteri székbe Veres Pál ült. Az évek múlásával azonban az együttműködés már korántsem volt olyan sikeres a várost irányító pártok között, mint a 2019-es kampányban. A Veres-érát, de különösen az utolsó évet a Velünk a Várost alkotó pártok folyamatos csatározása jellemezte. A baloldali pártok közül a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) miskolci tagjai évek óta kritizálják a polgármestert.

A zsebében kotorásztak

Az első nagyobb port kavaró ügy az volt, amikor a városvezetőt felkérte a Miskolci Egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány, hogy legyen kuratóriumi tag, Veres Pál elfogadta a felkérést. A DK akkor aggályát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Veres Pál nem egyeztetett velük, holott egy koalícióban politizálnak. Később azt is firtatták, hogy a munkájáért – eleinte ingyen látta el a feladatát – mekkora juttatásban részesül.

Veres ellen „beoltva”

2021-ben a koronavírus-járvány idején meglepő és még újabb fordulatot vett a DK és Veres Pál kapcsolata, ugyanis személyes tárgyalások helyett Hegedűs Andrea – akkor még önkormányzati képviselőként – közleményben kezdett üzenni a polgármesternek, hogy biztosítson ingyenes antitesttesztet azoknak a miskolciaknak, akiket kínai vakcinával oltottak be. Egy évvel később a DK „meghekkelte” a város 8 milliárdos hitelfelvételét azzal, hogy a közgyűlésben nem szavazták meg azt, így nem volt elegendő igen szavazat a vármegyeszékhely közgyűlésében a javaslatra. Akkor Mokrai Mihály DK-s önkormányzati képviselő ezt azzal indokolta, hogy elfogadhatatlan volt a városvezetés által előterjesztett hitelkonstrukció.

A Jobbik is szembement

A Mivíz átadása ügyében is éles viták alakultak ki a Velük a Város frakcióban, annak kapcsán, hogy átadják-e az államnak a közművagyont, amely 2019 óta (az önkormányzati cég azóta veszteséges, mióta baloldali vezetése van – a szerk.) folyamatosan veszteséget termel a városnak. Ugyan a javaslatot a Jobbik sem támogatta, viszont a DK egyenesen úgy fogalmazott: „A polgármester által felvázolt feltételekkel nem adható át egy ekkora közművagyon az államnak.” 2023-ban végül megszavazták. Egységben állt ki a Jobbik és a DK akkor, amikor a Veres Pál fizetésének emeléséről szóló előterjesztést nem támogatták, így nem volt meg a közgyűlési többség a városvezető fizetésének emeléséhez.

Mokrai: ez sárgalap

Hegedűs Andrea addigi DK-s önkormányzati képviselő a 2022-es országgyűlési választáson országos listáról mandátumot szerzett a parlamentbe, így összeférhetetlenség miatt le kellett mondania az önkormányzati képviselőségéről, és emiatt időközi választást tartottak Miskolcon. A DK Sebe-Gazdig Juditot jelölte, aki azonban elbukta a választást a Fidesz–KDNP-s ellenfele, Barta Gábor ellen. Mokrai Mihály (DK) ezt követően azt mondta, hogy a jelenlegi városvezetés teljesítményét elégtelennek ítélték a miskolciak. Oda is szúrt még egyet Veres Pálnak: „akár le is cserélhetjük azt a játékost, aki a sárga lapot eredményezte”, utalva ezzel a városvezetőre.

„Kő kövön nem marad”

2023 év elején újabb feszültség robbant ki Veres Pál és a DK között, miután a polgármester tanácsadója, Szvoboda László távozott posztjáról. Akkor azzal indokolta döntését az Észak-Magyarországnak adott interjúban, hogy „ahová a miskolci DK beteszi a lábát, ott kő kövön nem marad”. Azt is elmondta akkor, hogy a helyi DK nem érdekelt a polgármester sikerében. Később Veres Pál úgy nyilatkozott az ügyről, hogy több pontban is egyetért a korábbi tanácsadójával, a DK azonban nem reagált a polgármester kijelentésére.

Kihátráltak mögüle

Tavaly Miskolcon jelentették be, hogy Hegedűs Andreát indítja a DK és a Lehet Más a Politika (LMP) az idei önkormányzati választáson Miskolcon - ezt maga Gyurcsány Ferenc a DK elnöke és Schmuck Erzsébet az LMP társelnöke személyével erősítették. Akkora már nyíltan kritizálták egykori szövetségesükét, többek között nem tartják ellenzékinek Veres Pált, illetve az egyetemi kuratóriumi tagságát továbbra is kétségesnek tartják.

Számít a tapasztalataira a jelölt

A közösségi oldalon Veres Pál bejelentő posztja alatt kommentelt Tóth-Szántai József, a Pont Mi Lokálpatrióták Egyesületének Fidesz és KDNP által is támogatott miskolci polgármesterjelöltje is. „Megdöbbenve olvastam, hogy úgy döntöttél, nem indulsz újra az önkormányzati választáson. Engedd meg, hogy mindenek felett jó egészséget kívánjak Neked és biztosítsalak támogatásomról a következő időszakban. Szívesen megküzdöttem volna Veled a miskolciak bizalmáért, így most egy másfajta küzdelem következik. Biztos vagyok benne, hogy a közös nevezőt nem kellett volna sokáig keresnünk, mert mindkettőnk számára szenvedély Miskolc. Városvezetői és emberi tapasztalataidra számítok a jövőben” – írta a bejegyzésben.

 

Pártreakciók

Megkérdeztük a miskolci közgyűlés pártjait, hogy mi a véleményük arról, hogy Veres Pál bejelentette, nem indul újra a polgármesteri posztért.
Ahogy érkeznek a nyilatkozatok, úgy frissítjük cikkünket:

Dr. Simon Gábor, az MSZP miskolci elnöke: "Sajnálattal fogadtuk a polgármester bejelentését, amit természetesen tudomásul veszünk. Az MSZP 2019-ben elsők között állt oda Veres Pál mögé és azóta is folyamatosan támogattuk a miskolci közgyűlésben a polgármesteri előterjesztéseket. Pártunk támogatta volna Veres Pál újraindulását is a polgármesteri posztért. Köszönjük szépen a városért végzett eddigi áldozatos munkáját! Jó egészséget kívánunk neki és további aktív éveket! Az MSZP az ellenzéki pártok miskolci összefogásának és együttműködésének egyik motorja. A jövőben is így kívánunk tenni. A város fejlődésével kapcsolatos elképzeléseinkről hamarosan tájékoztatjuk a miskolciakat."

Szopkó Tibor, a Momentum Mozgalom megyei elnöke: " A Momentum miskolci szervezetének sosem a pártérdek számított. Mi elkötelezettek voltunk és vagyunk egy vízió mellett, amelyet a mai napig Veres Pállal közösen kívántunk megvalósítani. Szakmai alapú egyeztetéseket folytattunk vele mielőtt az ismételt támogatásunkról biztosítottuk, azonban, bár sajnálattal vesszük tudomásul visszalépését, meg is értjük. Olyanok is cserben hagyták őt és a közösséget, Miskolc város lakóit, akikre sokáig támogatóként, szövetségesként tekintettünk mi is. Szomorúan látjuk, hogy az egyéni érdekek felülírják azokat az elképzeléseket, amiket együtt, közösen meg tudtunk volna valósítani. Mi azonban továbbra is azon dolgozunk, hogy Miskolc fejlődjön. Azt a megoldást fogjuk választani, ami hitünk szerint  a legjobb a miskolciaknak, és velük együtt tudjuk folytatni a Veres Pál által megkezdett munkát"

Mezei Attila, az LMP vármegyei kampányfőnöke: Az LMP-Magyarország Zöld Pártja  örömmel vette Veres Pálnak, Miskolc polgármesterének a visszalépését az idei választástól. Veres Pál egy rendkívül nehéz időszakban lett Miskolc polgármestere, a 2019-es nagyarányú győzelmet egy coviddal terhelt időszak követte, amely időszakot a Fidesz-KDNP kormány kihasznált, és súlyos anyagi helyzetbe taszította a várost.
Már önmagában is nehéz volt a város anyagi helyzete. Azt láttuk, hogy Veres Pál részben meg szeretett volna felelni a kormányoldalnak és a város vezetésében egyes pártoknak, ebből sodródás lett, és nem volt világos irányvonal. Elmaradt a csapatmunka, a közös gondolkodás áltársadalmasítások történtek, nem volt valódi párbeszéd a lakossággal. Az LMP-Magyarország Zöld Pártja többször jelezte a problémákat, meghallgatást nem tapasztaltunk. Ezért tavaly nyáron úgy döntöttünk, nem támogatjuk Veres Pál újra jelölését, és koalícióra léptünk a DK-val. Most előállt az a helyzet hogy (akár új jelölttel) a koalíciónkat tudjuk bővíteni, és nagyobb társadalmi összefogás lesz az önkormányzati választásra. Nehéz időszakot élt át a város, és nehéz időszakon van túl Veres Pál polgármester úr is, Elismerjük rendkívül nehéz helyzetben kellett helytállnia. Meg tudjuk érteni, hogy ebbe belefáradt, és valószínűleg az egészsége is megsínylette.
Köszönjük a városért végzett munkáját, jó egészséget kívánunk neki.

Szarka Dénes, a Jobbik-Konzervatívok miskolci elnöke: „Amikor Veres Pál 2023 tavaszán bejelentette, hogy újra el kíván indulni polgármesterjelöltként a választáson, a Jobbik-Konzervatívok elsőként állt be mögé. Sokáig egyedüli pártként álltunk Polgármester úr mögött, közösségünk helyi szinten hozta meg ezt a döntést, amit országos elnökségünk is hamar jóváhagyott. Hittünk benne, hogy a várospolitika elsődlegessége, Miskolc érdekeinek következetes képviselete fontosabb, mint bármilyen pártpolitikai érdek. Ezekkel az elvekkel nem maradtunk egyedül, ám nem is tette őket mindenki magáévá. Valljuk, hogy nem pártok és nem politikusok, hanem kártékony, ön- és pártérdekeiket előtérbe helyező egyes emberek és klikkek aknamunkájának következménye az, hogy Veres Pál feladta a küzdelmet. Sajnáljuk a döntést, ám ezzel elérkezett az ideje, hogy a pártos szembenállás ne legyen többé a „kisebbik rossz”, amit egyszer már le kellett nyelnünk és hogy egyszer és mindenkorra szétválasszuk azokat, akik Miskolcért dolgoznak és azokat akik csak saját magukért tesznek". 

Dr. Nagy Ákos, a miskolci Fidesz frakcióvezetője:Megdöbbenéssel értesülünk arról, hogy Veres Pál nem indul újra Miskolc polgármesteri posztjáért. 2019-től folyamatosan jeleztük neki, hogy azzal a politikai közeggel, melynek támogatását elfogadta napi szinten, egyéni érdekek mellett kell majd alkukat kötnie, mely elvonja erejét a város valódi problémáinak megoldásától.  Polgármester úr nyilatkozatából egyértelművé vált, hogy éppen a régi miskolci baloldal volt az, melyet már belső ellenségnek minősít és kimondja: szövetségeseinek egy része nyíltan a bukását kívánta. Ebben a baloldali ellenséges környezetben, a polgármester tanácsadója által is kisstílűnek, személyeskedőnek és hazudozónak titulált közegben kellett a várost vezetnie, és mint közleményéből kiderül: talán éppen ebből lett elege. Veres Pál távozása vagy eltávolítása és visszavonulása a miskolci baloldal, a DK-MSZP-Jobbik tengely szégyene, akikre rövid idő alatt új feladat vár: meg kell találniuk azt a hiszékeny és jóindulatú embert, akinek a hátán újra bemászhatnak Miskolc Város Közgyűlésébe. A miskolci baloldal politikai értelemben teljesen felemésztette Veres Pált, s ha ez a felállás marad a továbbiakban is, akkor a várost is fel fogják emészteni. Ezt pedig nem fogjuk hagyni! Polgármester úrnak köszönjük a munkáját, jó egészséget kívánunk és azt, hogy a politika világán túl is találja meg azokat a feladatokat, melyek örömet okoznak számára.

Molnár Péter, a KDNP Miskolc Városi Szervezetének elnöke: Meglepett, megdöbbentett Veres Pál Polgármester Úr döntése. 2019-ben őszinte szándékkal kezdte Veres Pál a politikai munkát a baloldal jelöltjeként, majd a választáson a legtöbb szavazatot kapva a polgármesteri pozíciót elnyerő politikusként. Az már a ciklus kezdete után látszott, hogy a polgármestert „elvileg támogató” sokszínű frakcióval nem ment a közös munka. A DK és az MSZP gyakorlatilag ellehetetlenítette Veres Pált, folyamatosan hátbatámadták. Fel- és kihasználták. A politikai szövetségesei cserbenhagyták. Ez sajnálatos. Így nyilván nem lehet várost vezetni, polgármesterként várost irányítani. Ez bizonyosan felemésztette Veres Pált. A baloldali pártok egymással marakodtak már 2019 ősze óta. Mi már akkor megmondtuk előre Veres Pálnak, hogy a miskolci baloldallal nem fog menni neki. Ők egy bábnak, egy trójai falónak tekintették Veres Pált, és így használták ki őt. Polgármester úr a hátán vitte be a baloldali jelölteket 2019-ben a közgyűlésbe, aztán hátbatámadták, elárulták őt. Ez minősíti a baloldalt. Most pedig új bábot keresnek, mert ők nem vállalják. Az elmúlt időszakban a polgármester előterjesztései sokszor nem mentek át a közgyűlésen, vagyis a saját többségi frakciója sem támogatta. Így évek óta kaotikus állapotban van a városvezetés. A fő vesztesek pedig sajnos a miskolciak, Miskolc városa, mert a város került agóniába, súlyos válságba. Az egymással marakodó miskolci baloldal miatt nem tudott lobbizni a város fejlesztése érdekében Veres Pál, így számtalan lehetőségtől elestünk. Pedig az elmúlt 5 évben is támogatta a kormány a várost, nőttek a város adóbevételei".

A Gyurcsány Ferenc vezette DK közleményben reagált a történtekre. "Sajnálattal értesültünk Veres Pál elhatározásáról. Köszönjük a városvezetői munkáját. Az ellenzéki pártok továbbra is szövetséget alkotnak egy fejlődő, gyarapodó Miskolcért. A következő napokban jelentkezünk, ismertetjük terveinket a város jövőjével kapcsolatban", írták, a közleményt a Demokratikus Koalíció miskolci szervezete, az LMP miskolci szervezete, az MSZP miskolci szervezete és a Párbeszéd miskolci szervezete aláírással juttatták el szerkesztőségünkbe.


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában