Az alkotó

2024.04.11. 14:00

Trendi miniszobrok az Avas kilátó párkányán

A tizenhárom alkotás között vannak templomok, ott a Diósgyőri vár, a Palotaszálló, és a kohászat gyáraira utaló modellszobrot is találunk.

Hajdu Mariann

Az egyik a miniszobrok közül

Fotó: Bujdos Tibor

Ön is megcsodálta a miniszobrocskákat az Avas kilátó teraszának párkányán? Alkotójuk Országh Gábor iparművész, vele beszélhettünk. (A beszélgetés podcast-változata a Borsod Online-on elérhető – a szerk.)

Hogyan kezdődött?

Az önkormányzat építési osztályáról kerestek meg, hogy van egy ilyen projekt. Mondták, el tudtak különíteni egy kisebb összeget ezekre a turistacsalogató látványosságokra, és felkértek az elkészítésükre.

Miskolctapolcán is vannak hasonló kis szobrok. Van a kettő között összefüggés? 

Azt nem mi csináltuk, viszont abból a szempontból kapcsolódnak egymáshoz, hogy trend kezd lenni, Budapesten is több helyen találhatók már ilyen kedves kis szobrok, amelyek az embereket közelebb viszik a adott helyhez.  

Tizenhármat számoltam. Miért éppen ennyi, és miért ezek készültek el? 

Eredetileg húsz nevezetességet választott ki a városháza, de megvizsgálva a helyszínt meg a  pénzügyi lehetőségeket, ez tizenháromra redukálódott. A legjellegzetesebb épületeket választottuk ki, a legtöbbjük templom, de ott van köztük a Diósgyőri vár, a barlangfürdő, vagy épp a Palotaszálló is. Igyekeztünk abba az irányba felállítani, amerre találhatók a városban, bár bonyolította a helyzetet, hogy sok közülük elég közel van egymáshoz a belvárosban. De ez egyben arra is rámutat, hogy Miskolcon milyen sok a nevezetesség viszonylag kis helyen, úgyhogy könnyen be is járhatóak.

Hiányolom a feliratokat a szobrokról. 

Igen, még nincs befejezve a projekt, a forrás csak a 13 szoborra volt elegendő, valamint a testvérvárosi táblákra, amelyek mutatják, hogy mely irányokban milyen testvérvárosaink vannak. Később QR-kód táblákat is kihelyeznek a szobrokhoz, amelyek egy weboldalra mutatnak majd, így bővebb információt tudhat meg a látogató az épületekről.

Hogyan készültek ezek a miniszobrok? 

A legújabb technológiákat használtuk. 3D-s modelleket készítettünk az épületekről, majd kinyomtattuk műanyagból. Ezt használtuk pozitív formaként, amelyet utána átforgattunk bronzba.

Az épületek nagy része stilizált. Mire kellett figyelni, hogy felismerhetők legyenek? 

Az arányokra, a tömegre, és arra, hogy az épület karaktere leginkább visszajöjjön. Jól sikerült például a Deszkatemplom, vagy az ortodox templom tömegét megtalálni. Előfordult viszont, hogy az érintett épületekhez a valóságban más házak is kapcsolódnak, ilyenkor nehezebb volt a dolgunk, mint például a színháznál. De mindenütt próbáltuk a lehető jobban megtartani az épület karakterét.

Jutott el önhöz visszajelzés a munkájukkal kapcsolatban?

Mindenhonnan azt hallom, hogy kedves ötlet volt, emberközelivé teszi az élményt. Lehet fotózni, mellé lehet állni: jó ezeket hallani.

Egy másik, most átadott szobor is az ön munkája, a közelben állították fel a közelmúltban a Szeghalmy-kilátóra utaló emlékművet. Hogyan készült?

Ennek elkészítése is az önkormányzat építési osztályán merült fel, az eredetileg tervezett húsz szobor árából "lecsípett" összegből valósulhatott meg. Ez is erősen stilizált. Nem volt elérhető tervrajz, így aztán fényképek alapján kellett rekonstruálni. Ez is bronzból készült, és arra a helyszínre került, ahol annak idején is állt.  

Igen, egész pontosan 1934 és 1956 között. Mondja, arányaiban nem pont olyan, mint volt, ezt kritikaként meg is fogalmazták. Számít-e ez egy ilyen alkotásnál? 

A stilizálás, mint olyan, eleve azt feltételezi, hogy nem lesz teljesen élethű. Ez mindenkinek az igényétől függ, hogy mennyire fogadja be. Mi megpróbáltuk a rendelkezésre álló adatok alapján meg a technológiával kihozni belőle, amit lehetett.

Formatervező iparművész a végzettsége. Milyen jellegű munkákat végez a városban? 

Különböző megrendelésekre dolgozunk: belsőépítészeten keresztül csomagoláson át, grafikákat, kiadványokat készítünk.

Miskolci születésű, de egy ideig kint éltek képzőművész feleségével Svédországban, aztán hazajöttek. Ma inkább elmennek az emberek Miskolcról. Miért döntöttek úgy, hogy itt szeretnének élni? 

Két évig kint tanultam, aztán Ausztriában is laktunk másfél évig, de hiányolni kezdtem a magyar kultúrát, úgy gondoltuk, hogy "kalandvágyból" hazajövünk. Miskolc pedig adta magát, mert itt születtem. Szeretjük Miskolcot. Közel áll a szívemhez a domborzata, a Bükk. Miskolcról mostanában sokszor hallani, hogy a "legsötétebb hely" Magyarországon, hogy veszélyes itt élni, de én sosem éreztem ezt. Annál inkább megfogott például annak az amerikai srácnak a youtube videója – talán sokan ismerik – aki itt járt Miskolcon, és bemutatta, mennyire szerethető a város. Akkor már kész voltak a kilátóbeli szobrok, azok is szerepelnek benne, úgyhogy kvázi már világhíresek. Köszönjük neki. Szóval rengeteg szépség van itt, és úgy látom, rengeteg benne a lehetőség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában