Döbbenet

2024.01.10. 14:07

Avasi kilátó: távolról szép, közelről hibák sora tarkítja (fotókkal)

Nem kell nagyítóval körülnéznünk, hogy meglássuk, nincs minden rendben a miskolci tévétorony felújítása körül.

Szaniszló Bálint

Távolról szép a felújított avasi kilátó

Fotó: Ádám János

Taba Benő miskolci építész nem először veszi a fáradtságot, hogy elkészültnek nyilvánított és ünnepélyesen átadott miskolci beruházásokat megnézzen közelről, szakmai szemmel. Nem is rejti véka alá véleményét, elmondja, leírja, milyen hibákat vél felfedezni a tervezésben, illetve a kivitelezésben. Most a karácsony előtt átadott felújított avasi kilátóhoz mászott fel és dokumentálta, amit látott. Az általa készített, több helyen magyarázó ábrákkal kiegészített fényképfelvételeket mellékelt galériánkban nézhetik meg.

Jól néz ki, de... 

Nem arról van szó, hogy ne lenne nagyon fontos tényező Miskolc életében, hogy a 60 éves avasi kilátó átesett egy felújításon. Ráfért már. Az is jó dolog, hogy átadása óta - az időjárás függvényében - nagy kedvvel látogatják mind a miskolciak, mind a városba érkező turisták. A kilátó teraszáról kitűnő a kilátás a városra és nagyon jó ötlet volt, hogy a terasz mellvédjének tetején "miniszobrok" formájában jelenítik meg a város ikonikus épületet, amelyek természetesen fentről élőben is megtekinthetők.  

Innen indul el a turista...
Fotó: Taba Benő

Taba Benő a legnagyobb közösségi portálon a következő szöveggel vezeti be elemzését: 

Egy idősödő, de hiú kollégám fotózások alkalmával arra kért, hogy jelentős távolságból készítsek csak róla képet, mert távolról még egészen jól néz ki, de sajna, közelről már... Ez a mondás jutott eszembe, amikor rövid kirándulást tettem a pár hete átadott (elkészült?) és nagy sikerként beharangozott projekt (az avasi kilátóról van szó - a szerk.) környezetében.

Mint írja a nagy hidegben, rövid idő alatt készített fényképfelvételei alapján megfogalmazott "észrevételek csak töredékei a ténylegesen tapasztalható anomáliáknak."

Inkább piszkosfehér 

Azt, hogy távolról tetszetős a teljesen fehérre festett kilátó, nem vitatható. Pontosabban vannak, akik vitatják, de a többség egyetért abban, hogy a maga nemében impozáns a látvány, és az esti világítás is jól érvényesül a fehér felületen. Közelebb menve azonban már most látszik, hogy a kilátón nagyon sok helyen már jelentősen elpiszkolódott a fehér felület, részben a csapadék okozta lefolyásoknak, a már most látható eróziónak, és - nagy részben - az oda látogatóknak köszönhetően. Így már eléggé csúnya a kilátó. 

Fehér volt...
Fotó: Taba Benő

Bizonyos helyeken nem a felújítottság képzetét kelti. Mindez egyébként nemcsak a szakembernek, hanem az odalátogatók közül is sokaknak - nagyon fiataloknak és idősebbeknek is - feltűnik. Taba Benő is jelzi, hogy "ezt persze a turisták csinálták, de a tervezésnél, a szín-és anyaghasználat meghatározásánál gondolni kellett volna az ilyen jellegű kitettségre." A különböző, eltérő árnyalatú felületek festéshatára is elég furcsán alakult ki, mintha a festő nem tudta volna, hol a határ...

Mintha szemétdombra épült volna 

Az építész több képet is készített a lépcsőkről, amelyeken bizony nem nagyon látszik a felújítás ténye. Töredezett, repedezett lépcsőfokok egész sor látható. A felújított terasz felülete is pókhálósan repedezett. Ráadásul a talapszintek összeillesztése is szakmaiatlan, több kép tanúskodik róla. Taba Benő így fogalmaz: 

Szakmailag elfogadhatatlan megoldások tömkelege, melyek nemcsak esztétikai környezetszennyezést jelentenek, de roppant balesetveszélyes is ez a sok, indokolatlan (megoldatlan) lépcsőzés...

Mintha szemétdombba épült volna
Fotó: Taba Benő

Egy helyen ezt írja a kilátó közvetlen környezetének kialakításáról:

Remélhetőleg tereprendezéssel majd sok mindent el fognak tüntetni, de ezek a betonozások számos kérdést vetnek föl, amellett, hogy most úgy néz ki, mintha a kilátó egy szemétdombra épült volna!

Drága ülőke, rozsdás abroncson 

"Furcsa ülőkéket alakítottak ki a kilátó alsó részén - írja. - Ezek az ülőkének is használható "műtárgyak" jelenlegi állapotukban még negatív jelzőt sem érdemelnek. Piszok drága gránit korong ülőke, alatta a régi rozsdás abroncs, az eredeti, korrodált beton csonka kúp, amire ráragasztották a vízszigetelő lemezeket.." 

Döbbenet: ez egy ülőke
Fotó: Taba Benő

Érdekes foltosodás is látható a terasz mennyezetén. "Valami komolyabb elváltozás előjele lehet: csőtörés, átázás?"

A Taba Benő által készített, több helyen magyarázó ábrákkal kiegészített fényképfelvételeket mellékelt galériánkban nézhetik meg.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában