Elismerés

2024.04.05. 12:03

Miskolcon kezdte pályáját a Nemzet Színészének megválasztott Csikos Sándor

Benedek Miklós színművész januári halálát követően 86 nappal választották a Nemzet Színészének Csikos Sándor Jászai Mari- és Kossuth-díjas színészt, érdemes és kiváló művészt.

Csikos Sándor színművész

Fotó: MW

A Nemzet Színésze címet azok a színművészek kaphatják meg, akik betöltötték a 62. életévüket, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot a Nemzeti Színház színpadán töltöttek. A címet tizenketten viselhetik egyszerre, ha közülük valaki meghal, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú döntés alapján választhat új színészt. Nő helyére mindig nőt, férfi helyére férfit választanak.

Idén a Nemzet Színészei közül ketten – Benedek Miklós januárban, Tordy Géza pedig márciusban – is eltávoztak az élők sorából, így tízen hoztak döntést Benedek Miklós utódjáról.

Csikos Sándor Jászai Mari- és Kossuth-díjas színész, érdemes és kiváló művész lett az új Nemzet Színésze. 1941-ben született Karcagon, a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban érettségizett. 1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen és pályájának első négy évét a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagjaként töltötte. Játszott az Irodalmi Színpadon, a debreceni Csokonai Színházban, a győri Kisfaludy Színházban, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban majd 1993-ban visszatért a Csokonai Nemzeti Színházba, melynek azóta is tagja.

Sok más mellett játszott Shakespeare Macbeth, Hamlet, Csehov Sirály, A három nővér, Madách Imre Az ember tragédiája, valamint Molnár Ferenc Játék a kastélyban műveinek adaptációiban. Jelenleg a Dorottya és A Pál utcai fiúk előadásokban láthatjuk Debrecenben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában