Tudta?

2024.04.17. 11:30

Egyre több a medvetámadás és hozzánk egyre közelebb (Az Aggteleki Nemzeti Park válaszával frissítve)

Szlovákiában idén már kilencre emelkedett a medvetámadások száma, míg 2023-ban egész évben "mindössze" tizenkét esetről számoltak be.

Gárdonyi Edina

Jobb elkerülni

Fotó: MW

Az 1980-as évek vége óta Közép- és Kelet-Európában javult a környezetvédelem, ez vezetett ahhoz, hogy a medvék visszatértek a természetes élőhelyükre a Kárpátokon át, amik Romániától Nyugat-Ukrajnán át Szlovákiáig és Lengyelországig húzódnak. 

Szlovákiában az elmúlt években több medvetámadás is történt, köztük több mint egy évszázad után az első halálos támadás 2021-ben

 – olvasható a The Guardian cikkében, amiben arról a Lipótszentmiklóson történt márciusi esetről írnak, ahol egy medve sebesített meg két nap alatt öt embert. Az egyik túrázó nő életét is vesztette, miközben a medve elől menekülve lezuhant egy magaslatról. Később ezt a barnamedvét kilőtték. 

Kerüljük a találkozást velük
Fotó: MW

A legfrissebb támadás vasárnap történt: két túrázót sebesített meg súlyosan egy barnamedve Polyána hegység természetvédelmi területén. A túrázók állítólag letértek a kijelölt útvonalról. A támadás után mentőhelikopterrel kellett őket kórházba szállítani. 

Arcukon, kezükön, illetve lábukon szerzett sérülésekkel szállították őket helikopteren Besztercebánya kórházába

 – nyilatkozta a SOPSR besztercebányai természetvédő szervezet szóvivője. 

Vármegyénkben idén még nem láttak medvét 

A tavalyi év során vármegyénk területén is több medveészlelés történt a Bükki Nemzeti Park és az Aggteleki Nemzeti Park területein: Aggtelek, Szilvásvárad környékén, valamint Bükkalja környéki településeken véltek barnamedvét felfedezni. A Bükki Nemzeti Park területén kameracsapda is rögzített medvét. Ezekről az esetekről a boon.hu is beszámolt. 

Információink szerint Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területén az idei évben még nem történt medveészlelés. 

Mi a teendő? 

Ha bárki barnamedvét látna, vagy a jelenlétére utaló jeleket vél felfedezni, először mindig az adott nemzeti park igazgatóságával vegye fel a kapcsolatot. Pontos – helymeghatározással, fotóval alátámasztott – bejelentés esetén a nemzeti parkok munkatársai megvizsgálják a helyszínt – tájékoztatta tavaly lapunkat a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága. 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság központi ügyeleti telefonszáma: 06-30-861-3808.  

Hasznos lehet a medvecsengő 

Hazánkban már szinte minden túraboltban kapható, de még alig ismert apró eszköz a medvecsengő, ami a medve lakta területek turistái körében igen elterjedt. Hátizsákra kötve, vagy kerékpárhoz erősítve az állandó mozgás hatására halk, de messze hallható csilingelő hangot ad. Hatékony, ugyanakkor állatbarát medveriasztó eszköz, mert csak áttételesen fejti ki riasztó hatását: a csengő hangja miatt a medve messze elkerüli a turistát. A medve ugyanis szinte sosem támad direkt módon emberre. A medvetámadások oka legtöbbször a váratlan, meglepetésszerű találkozás, melynél a medve úgy érzékeli, hogy ő vagy – anyamedve esetén – bocsa veszélyben van, és ilyenkor támadhat védekezésképpen az emberre. 

A témában feltett kérdéseinkre csütörtökön reagált az Aggteleki és a Bükki Nemzeti Park is.

„A barnamedve néhány hazai példánya télen is aktív volt, mozgásukat, életjeleiket munkatársaink egy-egy szűkebb területen rendszeresen észlelték. Néhány élőhelyen (például Bükk és környéke, szlovák–magyar államhatár környéke) a faj jelenléte szinte folyamatosnak tekinthető.

A faj hazai egyedei jellemzően elkerülik a lakott területeket, erdősült területhez kötődnek, és alapvetően éjszaka mozognak.

Az online felületeken a valós észlelések mellett számos esetben jelenik meg olyan képi tartalom is, ami egyértelműen nem medvétől származik.

A medvével kapcsolatos alapvető információk, helyes viselkedési javaslatok honlapunkon is elérhetők – tájékoztatta a boon.hu-t Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi gerinces zoológiai szakreferense.

A Kárpátok barnamedve populációjának növekedésével, terjedésével és a faj élőhelyeit érintő, részben emberi hatások következtében, az elmúlt két évtizedben egyre több barnamedve előfordulással kapcsolatos hazai megfigyelésre került sor. A barnamedve kárpáti populációinak közvetlen kapcsolata egyedileg jelölt példány adatai alapján is igazolt. A faj egy egyede a közelmúltban észak-dél irányban átszelte Magyarország területét.

A korábbi, alapvetően kóborlásra utaló előfordulási adatok napjainkra már több azonosított helyszínen tartós, egész évi itt tartózkodásra, áttelelésre, fokozatos megtelepedésre utalnak.

A dokumentált és validált megfigyelések összegyűjtése lehetőséget ad a faj hazai élőhelyeinek azonosításra. Ezek túlnyomóan erdei élőhelyekhez kötődnek, de alkalmanként – vélhetően a faj által használt útvonalak közelébe eső - települések közelében is történtek már észlelések. Az eddigi adatok alapján úgy tűnik, hogy a faj egyedei a folyóvölgyek mentén mozognak, a vonalas létesítmények (pl. főutak, autópályák) és az azok mentén kialakított kerítésrendszerek nem jelentenek akadályt a barnamedvék számára.

A barnamedve hazai állományalakulásában valószínűleg szerepet játszik az, hogy a vaddisznóállomány utóbbi években tapasztalt csökkenése következtében bővült a barnamedve táplálékbázisa. A faj egyedei rendszeresen látogatják az élőhelyeken kialakított vadászati létesítményeket, szórókat, ahol jelentős mennyiségű növényi eredetű táplálékot találnak.

Ennek veszélyeire folyamatosan felhívjuk a figyelmet – tájékoztatott a szakértő.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén medveészlelés az elmúlt időszakban nem történt. Minden észlelésről – ahogyan korábban is – tájékoztatást adunk a nyilvános felületeinken – válaszolta kérdésünkre Veress Balázs, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója.

Ha bárki barnamedvét látna, vagy a jelenlétére utaló jeleket vél felfedezni, illetve közvetlenül észlelné a nagyragadozót, az adott nemzeti park igazgatóságával vegye fel a kapcsolatot.

Az Aggteleki Nemzeti Park bármelyik elérhetőségén bejelentés tehető: telefonon a +36 48 506 000 számon, elektronikus levélben az [email protected] e-mail címen, vagy az ANPI Facebook felületéről messenger üzenetküldőn várják a jelzéseket.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában