Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság projektje

2022.08.11. 18:00

A nagyragadozók nem ismerik az államhatárokat

Ingyenesen megtekinthető kisfilm és letölthető füzet készült a Kárpátok élővilágáról.

DA

Fotós: Shutterstock

Lezárult az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság két és fél éves projektje, amely a nagyragadozók természetes élőhelyei közötti átjárhatóságot vizsgálta. A „Nyílt határok a vadon élő állatok számára a Kárpátokban” című kutatás fontos eleme volt a kommunikáció, a felnőttek, a diákok és a gyermekek szemléletformálása – írja közösségi oldalán a nemzeti park. Ennek részeként gyönyörű kisfilmet forgattak az állatok életéről, és egy színes képeket tartalmazó tájékoztatót adtak ki. A magyar feliratos ismeretterjesztő természetfilm a WWF Romania YouTube-csatornáján érhető el, a tájékoztató füzet pedig az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának honlapjáról tölthető le digitális formában a projekt összefoglalásának alján. 

A Kárpátok hegységei és élővilága egyedülálló szépségű, kiemelkedő természetvédelmi értéket képvisel, és egyúttal csodálatos kulturális örökséggel rendelkezik. Mivel mind a térségben élők száma, mind pedig a települések infrastrukturális ellátottsága jelentősen nőtt, ezért a nagyragadozók életterei beszűkültek. 

Védik az élőhelyeket 

A fajok fennmaradása érdekében minden eddiginél fontosabbá vált az élőhelyek és az azok közötti biztonságos útvonalak, ökológiai folyosók fenntartása. A területen négy ország – Magyarország, Románia, Szlovákia, Ukrajna – osztozik, ezért az emberek és a nagyragadozók harmonikus együttéléséhez is nemzetközi együttműködés vált szükségessé. A kisfilm erre igyekszik ráirányítani a figyelmet. A tájékoztató kiadvány pedig elsősorban diákoknak készült. Célja a Kárpátok régió kulcsfontosságú nagyragadozó állatfajainak: a barna medvének, a szürke farkasnak és az eurázsiai hiúznak a megismertetése, életmódjuk, jellemzőik bemutatása – tudtuk meg.

(A borítóképen: Medve is jár át a határon | Fotó: ÉM)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában