Madármentés

2024.04.07. 07:00

A „fecskemágnes” titkai

A műfészkeken túl száraz füvekkel és sárgyűjtő pocsolya kialakításával is sokat segíthetünk a fecskéknek a fészekrakásban.

Édes Richárd

Hasznos állatok a fecskék, érdemes segíteni őket

Fotó: MW

Mi a különbség a molnárfecskéknek és a füsti fecskéknek készített műfészkek között, és hogyan tehetjük vonzóbbá számukra a környezetet? Miért jó, ha létrehozunk a fecskéknek egy sárgyűjtő helyet a fészek közelében? Hogyan segíti a kosaras fűnyíróban maradt száraz fű a fecskék életét? Ezekre a kérdésekre keressük a választ Lehoczky Krisztiánnal, a Mályi Madármentő Állomás vezetőjével. 

Látványos a különbség 

A molnárfecskék közül több él a kertvárosi területeken, míg a füsti fecskék leginkább a lovardák, a tehenészetek környezetét szeretik. A molnárfecske-műfészek és a füstifecske-műfészek a két leggyakrabban használt változat. A molnárfecskéknek készített műfészken láthatunk egy apró járatot, amelyen át bejuthat a madár. A hosszú és villás farkú füsti fecskék számára létrehozott fészkek a Bird Rescue vezetője szerint rendszerint kávéscsésze kialakításúak, és nincs rajtuk olyan speciális bejárat, mint a másik fecskefajta esetében.

Lehoczky Krisztián szerint a fecskéknek az a legkedvezőbb megoldás, ha stabilan felcsavarozzuk a műfészket egy stablondeszkára. 

– Persze még ilyenkor is kérdéses, vajon beköltöznek-e a fecskék a fészekbe, vagy figyelmen kívül hagyják. Ez teljesen az ő döntésükön múlik, emberként nem tudjuk befolyásolni – jegyezte meg Lehoczky Krisztián. A fészek kialakítása után szerinte fontos, hogy ne tegyünk bele semmilyen ételt. Hiszen a fecske repülő rovarokkal táplálkozik, kifejezetten ezeket szereti. 

A trükkös fűnyírásról 

A Mályi Madármentő Állomás alapítója szerint még vonzóbbá tehetjük a környezetet a fecskéknek, ha létrehozunk nekik egy kis pocsolyás sárgyűjtő helyet, ahol a madarak jó minőségű sarat találnak maguknak fészek építéséhez. Mert a kis fecskék rengeteget repülnek, és sok fáradozásukba kerül, hogy ezek után még a sárgolyót nyállal keverjék az otthonuk kialakításához. 

Megeszik a szúnyogokat 

A fecskék száraz füveket keresnek fészeképítéshez. Ha egy csíkon nem tesszük fel a kosarat a kosaras fűnyíró gépre, akkor ott összegyűlnek a száraz fűszálak. Ezeket érdemes otthagyni a kert egy pontján, mert a ravasz fecske megtalálja majd, és kiválóan tudja használni a fészek építéséhez. 

– A fecskék közel 60%-a eltűnt a mezőgazdaság átalakulása és a klímaváltozás következtében. Elsősorban legyekkel és szúnyogokkal táplálkoznak, egy nyár alatt akár 1 kilogramm 20 deka rovart is elfogyaszthatnak. Óriási szerepet töltenek be a biológiai körforgásban: minél kevesebb a fecske, annál több rovar marad egy területen. A szúnyogok elterjedése szempontjából ez azért veszélyes, mert a kis rovarok terjesztik a nyugat-nílusi lázat, a maláriát és az Usutu-vírust – mutatott rá a fecskék ökológiai szerepére Lehoczky Krisztián. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában