boon.hu video

2024.04.12. 14:42

Erdőbe vitték a fát Ózdon - Fotókkal, videóval

Tizenhárom év alatt több mint két és fél ezer fát ültettek el Ózdon a program keretében.

Marosréti Ervin

A Baranyai út feletti erdős területről festői kilátás nyílik a városra.

Fotó: Marosréti Ervin

Több mint 120 csemetét ültettek el Ózdon a több mint egy évtizede hagyományos faültetési akció keretében. A Dancsok Tamás főszervező által tett felhíváshoz gyakorlatilag bárki csatlakozhatott, és sokan ezt meg is tették. Pénteken a település több pontján ültették a putnoki kertészetből érkező növényeket, volt azonban egy kiemelt helyszín, ahová a legtöbben látogattak el. 

A Baranyai út feletti erdős területen - ahonnan festői kilátás nyílik a városra -, közel kilencven csemetével zajlott a fásítás. Magánemberek, középiskolások, pártok és civil szervezetek képviselői is megjelentek az eseményen.

Az ország tüdeje

– 2011-ben kezdtük el ezt az akciót, mostanra 2600 fát ültettünk el Ózd különböző pontjain - fogalmazott az eseményen Dancsok Tamás főszervező. – Örülök neki, hogy ezúttal is ennyien eljöttek. Továbbra is azt szeretnénk, ha Ózd lenne az ország tüdeje, és a magunk eszközeivel a lehető legtöbbet tennénk a szép, élhető város érdekében. Sokat dolgoztunk ezzel a nappal, de egyértelműen megérte, hiszen a tervünket ismét sikerült megvalósítani.

Gazdagítani a környezetet

Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselő kiemelte: a régi fényképeket nézegetve azt látták, hogy az Ózd feletti hegyek kopárok voltak. Az évszázados kohász múlt során az ipar lecsupaszította a domboldalakat. Ezt szeretnék visszaállítani a fiatalabb generáció miatt, hiszen az élhető közeg, a csodálatos, párját ritkító környék megérdemli, hogy visszakapja a régi - rangját. Ehhez nagyon jól illeszkedik ezt a program, amely tavasszal rendre fásításra hívja az ózdiakat.

– Célunk és feladatunk az, hogy ezt a környezetet gazdagítsuk, gyarapítsuk – tette hozzá Riz Gábor. – A magam részéről minden olyan kezdeményezést, ami ezt segíti igyekszünk felkarolni. Részben kormányzati, részben pedig helyi segítséggel.

Ózd minta

A Baranyai út feletti dombokra felsétált dr. Feldman Zsolt is. A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár említést tett az országos fásítási programról, amelyet az ózdihoz képest jóval később kezdtek el.

– Mi 2020-ban kezdtünk hasonló munkába, most 46 ezer fánál tartunk. Ezt nem a versengés miatt mondom, hanem azért, mert az ózdi egy kiváló, követendő példa – tette hozzá dr. Feldman Zsolt. – Saját erőből, civil összefogással hatalmas eredményt értek el a szervezők. Évtizedes rutinnal, tapasztalattal, a generációkat összefogva képesek ennek a városnak az előremutató jövőjét építeni. Ezt a célt szolgája az ország fásítási prograjma. A kormányzati támogatás megvan, de ehhez kellenek a partner önkormányzatok, a civilek és azok az emberek, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak.

Dr. Csuzda Gábor önkormányzati képviselő, a Fidesz-KDNP helyi polgármesterjelöltje hangsúlyozta: ebből a programból is látszik, hogy mekkora ereje van a közösségeknek, erre lehet építkezni, alapozni. Minden ilyen és ehhez  hasonló kezdeményezést támogatni kell.

– Magam részéről meg tudom ígérni, ha június 9-én úgy alakul a város sorsa, ahogy azt mi szeretnénk, akkor az önkormányzat még nagyobb mértékben az ügy mellé fog állni – mondta dr. Csuzda Gábor.

A Baranyai úti dombokon tehát nagyságrendileg kilencven csemetét ültettek el a jövő nemzedéke számára, de Cipóban, több oktatási intézményben és Szentsimonban is végeznek fásítást az előttünk álló napokban az akció keretén belül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában