boon.hu video

2024.04.14. 15:55

„A finom kézműves termék táplálja az ember testét és lelkét”

Kézművesek A Házban címmel rendeztek kézműves napot Diósgyőrben, A Ház nevű speciality kávézóban.

Édes Richárd

Kézműves kávéval várták vendégeiket

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Kézműves napot rendeztek vasárnap délelőtt Diósgyőrben. A kiállító termelőkről, a kínálatról kérdeztük a rendezvény egyik szervezőjét, Rózsa-Atkinson Erikát. Röviden arról is szó esett, miért lenne érdemes visszatérni az embernek a 21. század egészségtelen ételei helyett a kézműves, természetes ízekhez.

Kecskesajt, chili paprika

„A résztvevők listája hosszú és sokszínű: eljött a Bükki Napsugár számos natúr kozmetikummal. Különlegességet jelentenek az emődi kézműves kecskesajtok, azonban a csípős ízek rajongói is találnak kedvükre való chili paprikákat. Érkeztek olyan kézművesek, akik szép táskákat és ragyogó ékszereket készítenek, továbbá itt vannak a kistokaji Mézarany Méhészet tagjai a finom mézeikkel” -beszélt a rendezvény kézműves kiállítóiról Rózsa-Atkinson Erika.

Erika egy Mályiban élő biokertész. A kézműves rendezvény szervezőjeként kiemelt figyelmet fordított arra, hogy csak igazi minőséget képviselő kézművesek jöjjenek a rendezvényre. Minden termelőt és kézművest részletesen leellenőriztek, megnézték az engedélyeiket, és csak ezután hívták meg őket kiállítóként.

 Rózsa-Atkinson Erika Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

„Nem feltétlenül kötelező vásárolni. Érdemes megkóstolni a sajtokat, vagy a perecesi vadkovászos kenyeret, ami egészen kivételes ízekben részesíti az embert, egy igazi élmény a testnek és a léleknek. A finom kézműves termékekből elég kevesebbet fogyasztani, mert rendkívül táplálóak. Tehát nem az olcsó a jó, hanem a minőség a jó.”

Külön öröm Rózsa-Atkinson Erika számára, hogy a kézműves eseménynek a gyönyörű diósgyőri környezetben fekvő A Ház lett a helyszíne. Itt speciality kávéval várják a vendégeket.

Központban a minőség és a természetes ízek

Rózsa-Atkinson Erika a régi hagyományok szerint táplálkozik, ahogyan azt egykor az édesapja, a nagyapja és a dédnagyapja tette. Nagyra értékeli a kézművesek munkáját, mert egy igazán finom kézműves termékben benne van a termelő szíve-lelke, a rengeteg munka. Hiszen a termelő akár hajnali négykor is felkel, hogy ellássa az állatot, és ő az, aki egész éjszaka virraszt, hogy megvarrja a kézműves táskákat. Ez a gondosság tükröződik a kézműves termékek minőségében, magyarázta. És megjegyzi: a mobil nyomkodása helyett térjünk vissza a természeti értékekhez, a kézműves szemléletből 21. századi emberként is sokat tanulhatunk.

„Ez egy sajátos életforma"

Erika szerint mindig Magyarország volt Európa éléskamrája a régi időktől kezdve, és ez egy szemernyit sem változott: „Ez egy sajátos életforma. A kézműves gondolkodásnak az a lényege, hogy felkelünk hajnalban, gyakran még késő éjszaka is dolgozunk, és a szeretet vezérel minket. Magyar emberként hálásak lehetünk azért, hogy itt ilyen föld van, hogy itt minden megterem. Ezt értékelni, védeni és óvni kell! A mai emberek úgy tudják a legjobban óvni ezt a földet, ha tanulnak a kézművesektől. Ha kijönnek egy kézműves vásárra, és beszélgetnek a termelőkkel. Tegyék le a telefont, nem kell wi-fi. Érdemes emberi kapcsolatokat építeni a termelőkkel, és a munkájuk során megszerzett mély tudásból inspirációt nyerni, hogy mi is részesülhessünk őseink természetes bölcsességéből.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában