boon.hu video

2024.03.26. 13:44

Zenészpalánták versenyeznek a régió legnagyobb fafúvós versenyén - Fotókkal, videóval

Kedden délelőtt megkezdődött a III. Regionális Fafúvós Verseny Miskolcon a Zenepalota impozáns épületében. A két napig tartó versengésen a régió alapfokú oktatásban tanuló diákjai mérhetik össze tudásukat.

Galambos Eszter

A hozzátartozók izgatottan várták a gyerekek fellépését

Fotó: Bujdos Tibor

Köszöntő beszédében Bárány Zoltán, a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium igazgatója örömét fejezete ki, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a verseny iránt. Az első évben 110, két évvel ezelőtt 148, ebben az évben pedig 169 nevezés érkezett a versenyre. A növekvő tendencia arra enged következtetni, hogy a tanulók jól érzik magukat a kétnapos rendezvényen ezért szívesen jelentkeznek. Azt is jelenti, hogy vannak ügyes és tehetséges gyerekek, akik szívesen zenélnek, és ezt a tudást örömmel meg is mutatják. 

A verseny programjában klarinét-szaxofon, oboa-fagott és fuvola versenyek szerepelnek, összesen hat korcsoportban. Az előadásokat három fős szakmai zsűri értékeli. A verseny anyaga minden korcsoportban két részből áll. Egy kötelező és egy szabadon választható műből. A darabokat nem kötelező kotta nélkül játszani. 

Miskolcon teljes a zenei oktatás palettája 

Veres Pál polgármester megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy Miskolc nagyon büszke lehet arra, hogy gyakorlatilag a teljes zenei oktatási paletta jelen van a városban, az alapfokú képzéstől kezdve egészen az egyetemi szintig. Ez azért fontos, mert ha valaki ezen a pályán szeretne elhelyezkedni vagy megmutatkozik a tehetsége, akkor a városban minden szinten és területen megvan a lehetőség arra, hogy zenei tanulmányokat folytasson. Elmondható tehát, hogy itt is igaz az a jelmondat, miszerint a „kultúra várost épít”, hiszen a város büszke lehet ezen képzések színvonalára. 

A polgármester reményét fejezte ki, hogy talán kopik az a bélyeg, amit évtizedekkel ezelőtt ragasztottak a városra, hogy Miskolc egy szürke iparváros, acélváros. Kiemelte, hogy természetesen fontosak a helyezések, de ugyanilyen fontos a közös zenélés élménye és az is, hogy a diákok meg tudják mutatni egymásnak, ki hol tart a fejlődésben. Lényegesnek tartja azt is, hogy egy ilyen versenyen tanárok, szülők és gyerekek is tapasztalatokat és jó gyakorlatokat tudnak megosztani egymással.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában