Szünet

2024.03.26. 07:00

Van, akinek rövidebb, van akinek hosszabb - elindul lassan a tavaszi szünet

Változás történt a tavaszi szünettel kapcsolatban a tavalyi tanévhez képest: hosszabb ideig lehet otthon a diákok egy része az eddig megszokottnál.

Gárdonyi Edina

A tavaszi szünet is tartogat érdekes programokat

Fotó: Lang Róbert

Korábban a köznevelési intézményekben egységes volt a tanítási szünetek időpontja, ez azonban a 2023/2024-es tanévtől a szakképzési törvény módosításával megváltozott. 

A változás oka többek között, hogy a szakképzésben tanulóknak nyáron szakmai gyakorlaton kell részt venniük, így eddig rövidebb ideig tartott számukra a nyári szünet. Csak a szünetek időpontjaiban van eltérés, a felvételi eljárás, beiratkozások, érettségik időpontjai azonosak, valamint a tanév a köznevelésben és a szakképzésben is 179 tanítási napból áll.

Húsvét körüli napokban 

A tavaszi szünet a 2023/2024-es tanévig jellemzően a húsvét körüli napokat jelentette, általában nem tölthettek otthon egy egész hetet a diákok. A szakképzésben tanulóknak marad az eddig megszokott rend, március 28-tól április 3-ig tart a tavaszi szünet számukra, a köznevelésben tanulók viszont közel két hétig – március 28-tól április 7-ig – maradhatnak otthon. 

Néhány egyházi fenntartású intézményben hamarabb kezdődik a tanulók számára a tavaszi pihenés. A Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium diákjai már egy nappal korábban, szerdától élvezhetik a tavaszi szünetet, a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon tanulóinak pedig már hétfőtől nem kell iskolába járniuk, számukra március 22., péntek volt a szünet előtti utolsó tanítási nap. 

Megkérdeztük a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium igazgatóját, miért döntöttek úgy, hogy egy nappal meghosszabbítják a tavaszi szünetet:
 

„Katolikus iskolaként lehetőséget szeretnénk adni tanulóinknak és pedagógusainknak is, hogy legyen idejük hangolódni a húsvétra” 

– válaszolta Molnár Tünde.
Kíváncsiak voltunk, hogy a diákok és a szülők hogyan fogadják ezt a változást.

Meghódítják a természetet 

Szedlák Janka és testvére, Lilla vidékiek, de mind a ketten miskolci gimnáziumok tanulói és kollégisták. Janka - a Fráter György Katolikus Gimnázium végzős tanulója - nagyon boldog, hogy már kedden haza mehet és a megszokottnál hosszabb ideig lehet otthon. Szabadidejében szeret a természetben lenni, a következő közel két hétre sok kirándulást tervez a barátaival, és a közelgő érettségire való tekintettel a tanulás, tételek kidolgozása is a tervei között szerepel.
Húga, Lilla a Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium 10. évfolyamos diákja, számára egy nappal később kezdődik a szünet, mint nővérének, ő csak szerda délután költözhet haza a kollégiumból. Nagyon várja az iskola nélkül töltött napokat, a sok pihenés mellett az év végi vizsgáira szeretne készülni.

Van, ahol már tart 

Katalin három gyermeke három különböző miskolci intézménybe jár, kisfia a Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola és Óvoda első osztályos tanulója, 10. évfolyamos lánya a Miskolci Herman Ottó Gimnáziumba jár, nekik március 28-án, csütörtökön kezdődik a tavaszi szünet. A középső lánya a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon 9. évfolyamos diákja, ahol már tart a tavaszi szünet. 

„Mivel a lányok már nagyok, így nem okoz számunkra problémát a tavaszi szünetben a gyerekek felügyeletének a megoldása. A nagyszülők is besegítenek, ha szükséges, de a férjem és én is leszünk szabadságon. Szeretnénk kihasználni a várható jó időt és a szünetet közös programokra, leginkább kirándulásra” 

– mondta el portálunknak az édesanya. 

Különleges helyzetben vannak azok a családok, ahol az egyik gyerek a köznevelésben tanul, a másik viszont szakképzésben, hiszen amikor már egyikük számára véget ér a szünet, a másik gyermek még négy napot otthon tölthet. Zsuzsanna fia egy miskolci szakképző intézményben 11., a lánya pedig általános iskolában 8. évfolyamos tanuló, de mivel a gyerekei már nem igényelnek felügyeletet, az eltérő hosszúságú szünet nem okoz számukra problémát.
A boon.hu kérdéseire adott válaszok alapján a tavaszi szünet változásai nem okoznak különösebb fennakadást a családok életében, a köznevelési intézményekben tanuló diákok pedig nagyon örülnek, hogy az eddig megszokottakkal ellentétben nem csak pár napot tölthetnek otthon a húsvéti időszakban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában