Kezdődik!

2024.03.07. 15:30

Miskolci Kocsonyafesztivál: „Ez a fesztivál több, mint egy rendezvény” (fotókkal)

A Kocsonyafesztivál szervezői csütörtökön beszéltek az ország legnagyobb vidéki gasztrokultúrai rendezvényéről.

Ujlaki Attila

Pénteken indul az idei Kocsonyafesztivál

Fotó: Bujdos Tibor

A Kocsonyafesztivál több, mint egy fesztivál, ez egy olyan rendezvény, amely viszi Miskolc város hírnevét az országban és világszinten is

 – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Rózsa Edit, a fesztivál jogtulajdonosa. Rámutatott: a városvezetés nagyon sokat harcolt azért, hogy létrejöjjön ez az esemény. „Visszahoztuk mindazt, ami mindig is jellemezte a kocsonyafesztivált” – húzta alá. 

sajtoreggeli-a-zoldeknel03
Rózsa Edit, a Miskolci Kocsonyafesztivál tulajdonosa
Fotó: Bujdos Tibor

Azt is elmondta, hogy meglátása szerint a város polgárai is magukénak érzik a fesztivált. Arról is beszélt a fesztivál jogtulajdonosa, hogy a 2024-es helyhatósági választás polgármesterjelöltjeit meginvitálta egy vasárnapi jelölti találkozóra, ahol a fesztiválról fognak beszélni.

Színes programok 

Veres Pál, Miskolc polgármestere arról beszélt, hogy 2019 télen beszéltek először arról, hogy Miskolc városához hozzátartozik a kocsonyafesztivál, így annak megszervezése is a feladatuk.

A tavalyi év rekordot döntött, és remélem, hogy idén a hűvösebb idő ellenére is, nagyon sokan fognak kilátogatni

 – mondta. Arra is rámutatott, hogy az esemény a legnagyobb és legismertebb vidéki gasztrokultúrai rendezvénye az országnak. 

Színesebb lesz 

Lipták Ádám, a szervező Uni-Garden Kft. ügyvezetője arra tért ki, hogy tavaly 250 ezer látogató volt a fesztiválon és idén is jelentős anyagi támogatást kaptak a városvezetéstől, a fesztivál lebonyolítására. „A mostani rendezvény sokkal színesebb lesz, 150 feletti kulturális programmal” – ismertette. Arra is rámutatott: összesen 33 ponton lesz kocsonya árusítás, és 81 településről érkeznek szolgáltatók a városba.

Bencze Tünde, a Miskolci Kulturális Központ ügyvezetője azt hangsúlyozta, hogy a kulturális intézmények mindegyike részt vesz a programokban. 

Miskolc és a város kultúrája lesz a fő témája a programoknak

 – tette hozzá. Azt is elmondta, hogy négy helyszínen lesznek programok és minden helyen más-más témájú programokkal várják az érdeklődőket. 

Pénteken délután indul 

Idén rendezik meg a 24-ik Kocsonyafesztivált, amely a legütősebb koncertekkel, szédítő vásári forgataggal, kiváló kulturális programokkal és a legfinomabb ételekkel és italokkal várja a miskolciakat és a Miskolcra látogatókat. 

Pénteken fél háromtól a hagyományos felvonulással kezdődik a három napos programsorozat. A régi hagyományokhoz hűen idén újra összemérik tudásukat a március 8-án, 9-én és 10-én a Miskolci Kocsonyafesztivál legjobb kocsonyakészítői, mégpedig több kategóriában is. A kitelepülő vállalkozók kocsonyáinak ízét hagyományos és kreatív kategóriában értékeli szakmai zsűri, míg a látványkocsonya versenyen a megyében található vendéglátóipari szakiskolák szakács és szakács szaktechnikus tanulói mérhetik szakmai felkészültségüket és kreativitásukat, egy előre meghatározott téma alapján. Az elkészült alkotásokat a Kocsonyafesztivál területén állítják ki a szervezők, így a látogatók is megcsodálhatják 2024 kocsonyaremekeit a rendezvény ideje alatt. Idén egy új programmal is készültek a szervezők, mégpedig lesz vasárnap béka úsztatás is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában