Felvételi

2024.02.07. 14:03

Nincs vége a próbatételnek

Az első megmérettetéseken túl vannak a középiskolába készülők. Folytatása következik.

Galambos Eszter

Az írásbeli eredményéről pénteken tájékoztatják a diákokat

Fotó: Lang Róbert

Túl vannak a központi felvételi vizsgán a nyolc- vagy hatosztályos középiskolába készülő negyedikesek és hatodikosok, és a kilencedik osztályba készülő nyolcadikosok. Az írásbelik eredményeiről a központi írásbeli felvételi vizsgát szervező intézmények február 9-én értesítik majd a diákokat – hívja fel rá a figyelmet az eduline.hu szakportál.

Ugyanebben a témában az Oktatási Hivatal arra is emlékeztet: a középiskolákba február 21-ig továbbítják az általános iskolák a diákok tanulói és jelentkezési lapjait. Ekkor történik meg a hivatalos jelentkezés a kiválasztott középfokú iskolákba. Azok az intézmények, amelyek szóbeli vizsgákat is szerveznek, március 4-e és 20-a között tartják majd meg ezeket. A végleges eredmények május 2-ig derülnek ki, az iskolák azonban már korábban is, a felvételi időszakban is közzéteszik az ideiglenes rangsorokat.

Pótfelvételre is lehetőség lesz 

Május 6-a és 22-e között rendkívüli felvételit kell tartani azokban az iskolákban, ahol a férőhelyek kevesebb mint 90 százalékát töltötték fel. Ekkor a jelentkezést már egyénileg kell intézni, közvetlenül a kiválasztott iskolában, az ekkor benyújtott felvételi kérelmekről május 22-ig dönt az igazgató. Az intézmények egyébként egészen augusztus végéig tarthatnak rendkívüli felvételi eljárást. A beiratkozások a középfokú iskolákba június 26-a és 28-a között várhatók.

 

Miskolc egyik népszerű középfokú oktatási intézményében is nagy erőkkel zajlanak a felvételik – erről Madarász Péter, a Herman Ottó Gimnázium igazgatója tájékoztatott.

– A központi írásbelik január 20-án lezajlottak. Az eredmények megszülettek, erről mindenki az úgynevezett oktatási azonosítójával tájékozódhat abban az intézményben, ahol a vizsgázást lefolytatta, és itt a javított dolgozatokat meg is tekinthette. Aki valamilyen alapos indokkal lemaradt erről, annak január 30-án volt lehetősége pótolni a vizsgát. A szóbeli vizsgákra is megnyílt már a jelentkezés lehetősége az Oktatási Hivatal online felületén. Iskolánkban a szóbeli vizsgák március 8-án és 11-én lesznek. A Herman Ottó Gimnáziumban a kisgimnazistáknak magyarból és matematikából, a 9. évfolyamra jelentkezőknek a választott tagozatnak megfelelő tantárgyból kell vizsgázniuk. Például a két tannyelvű osztályba jelentkezőknek angolból, a biológia tagozatosoknak biológiából. Az eredményeket összesítve egy úgynevezett „szigorú rangsorba” kerülnek a felvételizők. Akik a rangsor elején vannak, már biztosak lehetnek a jövőjükben, akik a határvonal alatt, azoknak várniuk kell az eredményre. A végső eredményt sok minden befolyásolja. Számít, hogy ki hány intézményt jelölt meg, egy intézményen belül választott-e több szakot, milyen eredményeket ért el, hányan választottak más iskolát a rangsorban előtte lévők közül. Ezt egy központi rendszer összegyűjti és feldolgozza. A gimnáziumok április 12-én kapják meg a végső eredményt, amiről április 17-ig kell kiértesíteniük a tanulókat. Aki elutasító határozatot kap, az fellebbezést nyújthat be, és a végső döntésről június 1-ig kap választ a fenntartótól – ismertette az eljárást Madarász Péter.

A Miskolci Szakképzési Centrum intézményei is vizsgáztattak

Molnár Péter a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója portálunknak elmondta, hogy a központi írásbeli felvételi vizsgákra négy intézményükben biztosítottak lehetőséget. A három miskolci és egy mezőkövesdi iskolában összesen 619 tanuló vizsgázott.

131 fő a Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Technikumban, 151 fő a Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Technikumban, 197 fő a Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Technikumban, 140 fő a Miskolci SZC Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Technikumban

Kosztopulosz Nikolasz a Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Technikumigazgatói jogkörben eljáró igazgatóhelyettes a következőképpen foglalta össze tapasztalatait a vizsgákról

„Rendben lezajlott a január 20-án szervezett írásbeli felvételi vizsga. A betegség miatt távol maradóknak január 31-én szerveztük meg a pótló írásbeli felvételi vizsgát. A hozzánk, írásbelizni jelentkezett tanulók 100%-ban jelentek meg a vizsganapokon. A vizsga megítélése tanulói szempontból szubjektív, általában elmondható, hogy vegyes volt a vélemény mind a magyar nyelv és irodalom, mind a matematika vizsgatárgyak esetén. A magyar nyelv és irodalom átlageredmény az iskolánkban megírt felvételi dolgozatok esetén eléri az országos átlagot. A matematika eredmények egy kicsit elmaradtak az idén az országos átlaghoz képest. A dolgozatok eredményét a tanulók és szüleik nagy részben megtekintették a kijelölt időpontban. A megtekintés iskolánk dísztermében zajlott, ahol a tanulóknak és szüleiknek lehetőségük volt a dolgozataikat megnézni, illetve azokról másolatot készíttetni. Vendéglátás-turizmus ágazatra jelentkezők számára szervezünk szóbeli vizsgát, ahol motivációs elbeszélgetés, illetve az eddig tanult idegen nyelven, tehát angolul vagy németül, a turizmushoz kapcsolódó témakörökből kérdezzük a jelentkező tanulókat. Az első nap 2024. március 11-én kerül megszervezésre. Az írásbeli vizsgához hasonlóan, a szóbeli esetében is szervezünk indokolt esetben pótnapot, illetve akár további pótnapot is, ha olyan eset áll fent, amely nem teszi lehetővé az első napon való részvételt. A kereskedelmi és webáruházi technikus képzésre felvételt nyert tanulóink, az iskola szervezésében, egészségügyi alkalmassági vizsgán vesznek részt, közvetlenül a beiratkozás előtt.

Az ideiglenes felvételi jegyzék nyilvánosságra hozatalának időpontja 2024. március 22. Ezt mi is megtesszük az iskolánk honlapján, illetve az épületünk belső bejáratánál is. 2024. április 26-án jelenik meg a felvételi eljárás végeredménye. A középfokú intézményeknek 2024. május 2-ig van kötelezettségük arra, hogy értesítsék a jelentkezőket a felvételi eljárás eredményéről.” – tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában