Miskolci közgyűlés

2024.02.29. 18:50

Nem működött a városi „szavazógép”, ellentét a Velünk a Város frakcióban

Vita a miskolci városvezetésben. Nem kapta meg a szükséges többséget a közgyűlésben a 14 év alattiak kedvezményes közlekedéséről szóló javaslat.

Szaniszló Bálint

Sikerült dönteni, áprilistól jelentős kedvezménnyel utazhatnak a miskolci buszokon és villamosokon a városban tanuló diákok

Fotó: Ádám János

Badány Lajos városüzemeltetésért felelős alpolgármester sürgősséggel terjesztette a miskolci közgyűlés elé a Javaslat az MVK Zrt. Közszolgáltatási Szerződésének módosítására a közösségi közlekedés minőségének javítását célzó intézkedések bevezetése érdekében című javaslatot.  

Az előterjesztés tartalmazta  azt az elképzelést is, amelyet Veres Pál polgármester egy korábbi Facebook-posztjában így vezetett elő: „Hamarosan aláírásgyűjtést indítunk, hogy tudjam, a miskolciak támogatják-e az ingyenes és zöld tömegközlekedést a városban.  Tizenötezer aláírást szeretnénk összegyűjteni 2024. március 15-ig. A 15 ezer aláírás birtokában április 1-től próbaképpen ingyenessé tesszük minden 14 év alatti miskolci számára a tömegközlekedést.”

Nem volt aláírásgyűjtés 

Nos, az említett aláírásgyűjtésről azóta sincs semmi hír. Éppen ezért volt meglepetés, hogy a fentebb említett benyújtott javaslat tartalmazta a 14 év alattiak helyi közlekedésével kapcsolatos elképzelést.  Kicsit persze módosított formában. A terv szerint április 1-jétől a 14 év alattiak egy vonaljegy áráért vásárolhatták volna meg a miskolci helyi kombinált - villamosra és buszra is érvényes - bérletet. Mint megtudtuk, azért nem nulla forintért, mert ennek jogi, adózási akadályai lennének.

Módosító javaslat 

Az előterjesztés ismertetését követően dr. Simon Gábor, a Velünk a Város frakció vezetője kért szót és - négy frakciótársa nevében - egy módosító indítványt nyújtott be. Azt javasolták, hogy az MVK-val kapcsolatos teljes közszolgáltaltatási szerződésről ne szavazzon a testület, mert azt alaposabban elő ellene készíteni. Nehezményezte, hogy nem tárgyalhatta meg például a közgyűlés jogi bizottsága, de az MVK Zrt. igazgatósága sem foglalt állást az előterjesztés tartalmáról. 

A 14 év alattiak kedvezményes közlekedése azonban fontos és sürgős döntés, ezért arról mindenképpen voksoljanak. Az is elhangzott, hogy az intézkedéssel évente mintegy 54 ezer forinttal segítenek minden 14 év alatti gyerek családját Miskolcon.  

A módosítási javaslattal a Velünk a Város frakció tagjai közül sem mindenki értett egyet. Többek között az előterjesztő Badány Lajos is értetlenségét fejezte ki.

Csak rontottak a helyzeten 

A vita természetesen mindezen túlmutatott. A Fidesz és a KDNP nevében felszólalók színjátéknak minősítették az egészet és azzal vádolták a a városvezetést, hogy nem javították, csak rontották a helyi tömegközlekedést.

Hollósy András (KDNP)  a következőt mondta: „Szétbarmolták a közösségi közlekedést. Semmi érdemit nem tettek a javítása érdekében és most még vitatkoznak is rajta”. Dr. Nagy Ákos, a Fidesz frakcióvezetője azt vetette fel, hogy öt év kellett ahhoz, hogy megszülessen egy ilyen, az MVK Zrt. működését taglaló anyag.  

Bajusz Gábor (Fidesz) szerint hiba volt a járatszámcsökkentés, mert a sofőrök elmentek máshova dolgozni. Most nagyon kellenének az emberek, de nincsenek.

Nincs elég jármű és sofőr 

A városvezetés részéről Badány Lajos alpolgármester arról szólt, hogy most kellett szembesülniük azzal, hogy nincs elég jármű, amivel az utasokat el tudnák szállítani.  „Látjuk, hogy nagy a probléma az MVK Zrt.-nél. Át kell tekinteni a működését” - fogalmazott.   

Dr. Mokrai Mihály (Velünk a Város) jelezte, hogy nincs elég sofőr, nem elég a technikai háttér sem. „Csinálhatunk akármilyen közlekedésszervező osztályt, ha  a lebonyolító MVK Zrt finanszírozása nincs megoldva.”

Elbukott előterjesztés 

Ilyen előzmények után sejteni lehetett, hogy a napirendi pont végső szavazásánál sem fog minden simán menni.  

Elsőként a dr. Simon Gábor és négy frakciótársa által benyújtott módosító javaslatról szavazott a közgyűlés. A minősített többség szabályai szerint 15 igen voks volt szükséges az elfogadáshoz. E helyett azonban mindössze 7-en - köztük a javaslattevők szavaztak igennel. Egy nem szavazat volt és összesen tizenheten - köztük a polgármester és az alpolgármesterek, a jobbikos képviselők és a Fidesz, valamint a KDNP frakciók tagjai tartózkodtak. Ez a javaslat tehát elbukott. 
Az eredeti előterjesztés sem járt sokkal jobban. Arra ugyanis 11 képviselő voksolt igennel, 1 nem szavazat volt és 12 képviselő tartózkodott. Köztük voltak a Fidesz és a KDNP frakció tagjai, akik nem akartak részt venni „a színjátékban”.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában