Ülésezik a miskolci közgyűlés

2024.02.29. 11:09

Segélykiáltás: Ne adják el a húszemeletest!

A miskolci közgyűlés ülésén a Fidesz és a KDNP frakció nem támogatja, hogy a város értékesítse a Szentpéteri kapu 70. szám alatti üres toronyházat.

Szaniszló Bálint

A miskolci húszemeletes állapota lehangoló

Fotó: Bujdos Tibor

Az városi ingatlanok eladásáról szóló napirendi pont éles vitába torkollott Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlés ülésén. Az értékesítendő ingatlanok között kiemelt helyen van a Szentpéteri kapu 70. szám alatt található, 1968-ben épült, 117 lakást tartalmazó lakóház, amelynek kikiáltási árát korábban bruttó 622 millió forintban határozták meg, majd - miután egyetlen jelentkező sem akadt - egy 2021. január 27-én keletkezett polgármesteri döntéssel bruttó 560 millió forintra csökkentették a minimális árat. Azóta sem akadt olyan érdemi befektető, aki jelentkezett volna az épületre. A közgyűlés értékesítésről szóló napirendi pontjában megemlítik, hogy "Az ingatlant a Miskolc Holding Zrt. folyamatosan hirdeti, de mindeddig nem érkezett vételi ajánlat annak megvásárlására. A megváltozott körülményeket figyelembe véve új értékbecslés készült, mely alapján javasoljuk a korábbi döntések módosítását." Az új értékbecslés mintegy 505 millió forintban határozza meg az épület "kikiáltási árát".  

miskolc-húszemeletes-elhagyatott-olcsó
Lakat lóg a miskolci húszemeletes kapuján
Fotó: Bujdos Tibor

A javaslat szerint négy év beépítési kötelezettség mellett, magas kötbér megállapításával, kétfordulós nyílt pályázaton értékesítenék a húszemeletest.

Komfortos munkásszállást terveztek 

A boon.hu több alkalommal foglalkozott vele, hogy az előző, Kriza Ákos polgármester vezette önkormányzat tervet készített az épület hasznosítására. Az volt az elképzelés, hogy apartmanházzá alakítják át, amely – amolyan jobb minőségű, komfortosabb munkásszállásként – a városban letelepült cégek vezető beosztású dolgozóinak szolgált volna szálláshelyül. Úgy gondolták, a tervezett fejlesztés több pozitív hatással is járhat, mert vonzóbbá teheti a várost a betelepülni kívánó munkaerő számára, a cégeknek segítséget nyújthat a dolgozói állományuk toborzásában és megtartásában. Ez összhangban állt a Miskolc vállalkozásfejlesztési és befektetésösztönzési programjáról szóló rendeletben vállalt bérlakás biztosítására vonatkozó rendelkezéssel. A város meghatározó épületének felújítása ráadásul Miskolc arculatának javítása szempontjából is különös jelentőséggel bír. Az elképzelt projekt tervezett nettó összköltsége - akkori árakon - valamivel több volt 2 milliárd forintnál. Sajnos nem állt rendelkezésre a megígért pénz, így nem sikerült elindítani a projektet.  

Ész nélküli ingatlaneladás 

A javaslathoz hozzászóló Molnár Péter, a KDNP frakcióvezetője arról beszélt, hogy ész nélkül adja el a város ingatlanjait. Azt sem tudni, hogy az esetlegesen befolyó összegeket mire fogják fordítani. "A húszemeletesből munkásszálló lett volna és a terv jó volt. A mostani városvezetésnek viszont nincs elképzelése sem, hogy mi legyen a húszemeletessel. Inkább eladnák. 

Hollósy András (KDNP) megerősítette, hogy a Fidesz és a KDNP frakció nem támogatja az ingatlaneladásokat. "Nincs felelős ingatlangazdálkodás a városban" - erősítette meg.  

Veres Pál polgármester jelezte, hogy az esetleges leendő vevőkkel arról fognak tárgyalni, hogy a város érdekeinek megfelelően fejlesszék például a húszemeletest. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában