Járványhelyzet

2024.02.28. 07:00

Borsodban továbbra is az influenza az úr

Az akut légúti megbetegedések járványos előfordulásának megelőzése érdekében a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal február 22-től – visszavonásig - látogatási tilalmat rendelt el Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban. Tájékozódtunk az influenza és járványhelyzetről.

Galambos Eszter

Egyre többen fordulnak orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel

Fotó: Mártonfai Dénes

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatalhoz fordultunk tájékoztatást kérve az influenza vármegyénkbeli terjedéséről, a látogatási tilalom okáról és a Covid oltással kapcsolatos információkról.

Influenza esetén az idősek nagyobb veszélyben vannak
Fotó: Mártonfai Dénes

A kormányhivatalt érdeklődésünkre, hogy mi az oka a látogatási tilalom elrendelésének, illetve merre tart az influenzavírus csökkenő vagy növekvő ágban van azt válaszolta: A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ által közzétett 2024. 7. heti légúti figyelőszolgálati adatok szerint a 100.000 lakosra jutó influenzaszerű megbetegedések száma országos átlagban kismértékben emelkedett (620,2 százezrelék), Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében ez az érték 844,9 százezrelék, mely 6. héthez viszonyítva 28,3 százalékkal volt magasabb. 

Jelentős influenza betegszám emelkedés vármegyénkben

Az említett héten a Miskolci Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály területén – a 6. héthez képest – csaknem kétszer annyian fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel.

A látogatási tilalom elrendelése a folyamatos és biztonságos betegellátás, a betegek és az egészségügyi dolgozók védelme érdekében történt.

A kórházban is több az influenzás

A Coviddal kapcsolatos érdeklődésünkre azt írták, jelenleg is több légúti fertőzést okozó vírus van jelen, de a megbetegedések jelentős részét az influenza vírus okozza. 

A kórházi ápolást igénylő betegek esetében is az influenza vírus okozta megbetegedések száma mintegy háromszorosa a COVID-19 megbetegedéseknek.

Lehet az oltást kérni, felvenni

Azt is megtudakoltuk, van-e oltóanyaghiány és igényelhető-e a Covid oltás? Jelezték, a COVID-19 elleni védőoltás meghatározott napon (pénteken) történik a Borsod-Abaúj Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis tagkórházában.

Az oltásra sor kerülhet előzetes online regisztrációt követően, illetve regisztráció nélkül is. Ha valakinek nem sikerül az online időpontfoglalás, akkor telefonos megkeresésre segítséget nyújtanak ebben is (06-46-355-666) 31349 melléken.

COVID-19 elleni oltóanyag elegendő számban rendelkezésre áll, emiatt nem kell várni senkinek, tették hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában