Koronavírus

2024.01.13. 14:00

Kiderült, kell-e a háziorvosoknak covid-tesztet végezniük

A háziorvos szerint az, aki tüneteket észlel, legtöbbször maga végez otthon covid-tesztet.

Boon.hu

Dr. Hintalan Ádám miskolci háziorvos Covid-19 elleni vakcinával oltja be egyik idős páciensét.

Fotó: Ádám János

Jelenleg semmilyen kötelezettség nincs érvényben, válaszolta dr. Hintalan Ádám háziorvos arra a kérdésünkre, hogy végeznek-e covid-teszteket jelenleg a háziorvosi rendelőkben. A kérdés azért merült fel, mert megnövekedett a koronavírusos betegek száma, sokan fordulnak az orvoshoz felső légúti panaszokkal. 

– A covid tesztelések elvégzése minden esetben a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ ajánlása alapján történik. Az orvosi rendelőknek a Nemzeti Népegészségügyi Központ biztosítja a tesztet, melyet indokolt esetben vagy a beteg kérésére megcsinálnak a háziorvosok. Általánosságban megfigyelhető azonban, hogy ha valaki jellegzetes tüneteket tapasztal magán, az otthon tesztel. Pozitív eredménynél, mint ahogy egyéb vírusfertőzések esetén is az ágynyugalom és a tüneti kezelés a javasolt.

Milyen jelenleg az oltakozási kedv? – kérdeztük.
– Nagyon sok esetben a médiában megjelent hírek alapján tájékozódnak az emberek, ez nagyban befolyásolja az oltakozási kedvet – válaszolta a háziorvos. Megtudtuk még: az oltópont jelenleg a Semmelweis Tagkórház Általános Infektológiai Ambulancián működik (Miskolc, Csabai kapu 9-11.) A felnőttek oltása időpontfoglalás nélkül pénteki napokon 8.00-15.00 óra között, míg a gyermekek oltása ugyanebben az időpontban előzetes regisztráció és időpontfoglalás után lehetséges. Jellemző azonban hogy elsősorban az idősebb korosztály él ezzel a lehetőséggel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában