Ez a helyzet

2024.02.22. 15:22

Így változott vármegyénk folyóinak vízállása tegnap óta

A Kesznyéteni árvízkapu nyitása szombaton valószínű, a belvízzel borított terület nagysága kis mértékben csökkent.

Már apad a Sajó

Fotó: Ádám János

Szerdán főként Kárpátalján hullott néhány milliméter csapadék, míg máshol általában száraz idő volt a jellemző. A következő napokban az előrejelzések szerint marad a változékony, az átlagosnál enyhébb idő. A vízmozgás legnagyobbrészt apadó, vagy stagnáló volt - tájékoztatott Pál Sára, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság PR referense. 

Lassú apadás

A Tisza és a Bodrog apad, vízállásaik már I. fokú készültségi szintnek megfelelőek. Az apadás üteme a Bodrogon és a Tisza Tiszapalkonya alatti szakaszán még lassú, miközben Tokaj és Tiszalök térségében egyre ütemesebb a vízszintcsökkenés. A vízállások Tokajnál holnap, Tiszapalkonyánál és Tiszakeszinél, valamint a Bodrogon valószínűleg szombaton süllyednek I. fok alá. A Sajó szintén apad, de a magas mederteltségű Tiszához közeli torkolati szakaszán az apadás üteme továbbra is lassú. A Taktán is csökken a vízszint, az árvízkapu belső oldalán továbbra is gyenge áradás tapasztalható. A Kesznyéteni árvízkapu nyitása szombaton valószínű. A belvízzel borított terület nagysága kis mértékben csökkent. Működési területükön jelenleg 32 szivattyútelepen van érvényben belvízvédelmi készültség, az elmúlt nap folyamán közel 800 ezer köbmétervíz áremelés történt meg a befogadó folyókba - tudtuk meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában