Kóstoló

2024.02.24. 15:56

Furmint Február fogadta Tokajban a borkedvelőket - fotókkal

A távolabb elhelyezkedő borászatokat is be tudják így hozni a központba.

Pap Gyula

Kóstoló Tokajban a Furmint Februáron

Fotó: Bujdos Tibor

Idén immár negyedik alkalommal rendezték meg Tokajban a Furmint Február borkóstolót a Tokaji Borászok Asztaltársasága tagjaival. Szombaton négy helyszínen a társaság nyolc tagjának tizenhat borával és nyolc lelkes és elhivatott borászával találkozhattak az érdeklődők Tokaj belvárosában.

Elhivatottan 

- Paulay Ede neves Nemzeti Színház igazgató, drámaíró, műfordító, dráma pedagógus szülőháza Tokaj történelmi városmagjában található. A ház az 1700-as években épült, az évszázadok során többször bővítették illetve átépítették. Az 1950-es években a Csíki család tulajdonába került, majd két generációval később, 2010-ben elhatároztuk, hogy egy családi borászatot hozunk benne létre. 2011 májusában elkezdtük a ház teljes körű felújítását. A munkálatok során célunk volt, hogy a ház eredeti jellegét megőrizzük, a mai kor igényeinek megfelelő korszerűsítés mellett – mutatja be birodalmát Hudák Péter. 

Hudák Péter
Fotó: Bujdos Tibor

Maga a Furmint Február rendezvénysorozat 2000-ben indult Budapesten, ez a hónap ennek a fajtának a jegyében telik el, mely tipikus magyar borfajta Magyarországon kívül nem igen termesztik, itt is főleg Hegyalján – tudtuk meg. A csendesebb téli hónapokat is igyekeznek felrázni ezzel a borászok. Az egyesület negyedik alkalommal szervezi meg Tokajban ezt a sétáló borkóstolót, amelynek a belvárosban négy pincészet jelenti a helyszínét. A távolabb elhelyezkedő borászatokat is be tudják így hozni a központba.

Ismerkedés 

- Nálunk a Péter Pince, a Dobogó Pincészetben az Erzsébet Pince, a Rákóczi Pincében a Benkő Borház és a Hímesudvarban a Pinceköz Borászat mutatkozik be két-két borával – sorolta. Összesen 16 bort lehet így megkóstolni, a program egy ebéddel zárul a Borbisztróban. Az idén két csoportot is indítanak, melyek egymást követően járják végig a helyszíneket. 

A Dobogó Pincészetben volt alkalmunk belehallgatni a kóstolással egybekötött előadásba, mely a furmint történetétől, a borászat szakmai kihívásain, mesterfogásain keresztül avatta be e borkedvelőket a témába. 

Fanni barátnőivel Debrecenből érkezett és érdekesnek találta az előadásokat és különlegesnek a tokaji furmintok mindegyikét. Jövőre is visszatérnek, ígérte meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában