Anno

2024.02.03. 18:30

Egy évadban két Sirály – "igényel egyfajta színházi perverzitást"

Miről írt 10 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 2014. február 1-jén Rusznyák Gábor rendezőt szólaltatta meg, abból az alkalomból, hogy az ő Sirály-változatát is műsorára vette a Miskolci Nemzeti Színház.

Boon.hu

Másik Sirály, Rusznyák Gábor rendezésében. A képen a tíz évvel ezelőtti bemutató szereplői: Rusznák András (Trepljov) és Czakó Julianna (Nyina)

Fotó: Bujdos Tibor

Nem túlzás a két Sirály egy évadban? – szegezte a rendezőnek a kérdést Szalóczi Katalin, felidézve a megyei napilap egy évtizeddel ezelőtti interjújában, hogy a Miskolci Nemzeti színház abban az évadban az akkori direktor rendezésében már bemutatott egy változatot Csehov Sirályából. Mire Rusznyák Gábor: "Sokan feltették, s még biztos felteszik a kérdést, hogy mi ebben a jó. Biztos igényel egyféle színházi perverzitást, hogy valaki akár 5-ször vagy még többször megnézzen egy előadást, de előfordul, főleg zenés daraboknál."

És akkor még idézzünk a beszélgetésből. Az újságíró: Mivel ajánlaná az ön Sirályát a nézőknek? Rusznyák Gábor: "Az »én Sirályom«? Egyrészt minden előadás szól a darabról, amit az író megír, persze van, amikor megkerüljük, vagy csak egy témát használunk fel belőle, de ez esetben nem nagyon nyúltam hozzá a szöveghez. Egyrészt tehát szólni fog a történetről, amit Csehov megírt. Másrészt az ember keresgéli a formát, az a sok minden, amit gondolunk Csehovról, vagy erről a darabról, azt hogyan tudja az ember a legmegfelelőbb módon közvetíteni a nézők felé."

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában