Anno

2024.02.03. 14:30

Fekete a krumpli? Kötelesek kicserélni

Miről írt 40 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 1984. február 1-jén a Zöldért illetékes szólaltatta meg a minőséghibás burgonya sorsával kapcsolatban.

Boon.hu

Burgonya

Fotó: MW

Rejtett hibának nevezik, amikor a boltban vásárolt burgonyáról otthon, hámozás közben derül ki, hogy a belseje megfeketedett – ez derülhetett ki az Észak-Magyarország 1984. február 1-jei kiadását olvasók számára, Csendes Csaba cikkéből. Az írás megemlítette: az említett jelenséget a szakemberek szürkefoltosságnak, vasfoltosságnak mondják, és a krumpli felborult tápanyagegyensúlyát emlegetik magyarázatként, illetve a növényvédő szerek, műtrágyák nem megfelelő használatát, leromlott fajtaminőséget jelölik meg, mint lehetséges okokat.

A szerző a Zöldért illetékesét kérdezte: visszajár-e a pénz a vevőnek, ha otthon, krumplipucolás után derül ki, micsoda baj érte? A válasz szerint a betegség jelei túlnyomórészt tárolás közben jelentkeznek, ám ez kívülről, hámozás előtt láthatatlan. Így aki a Zöldért-üzletekben ilyen krumplit vásárolna, és otthon derül ki, fogyasztás előtt, hogy az romlott, vigye vissza abba az üzletbe, ahol a krumplit vette. Ott a minőséghibás árut kötelesek visszacserélni, és szó nélkül vissza is cserélik, ám azt nem tudják garantálni, hogy a kicserélt krumpli kifogástalan minőségű lesz – idézzük a negyven évvel ezelőtti helyzetet rögzítő mondatokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában