Ünnep

2024.02.12. 15:10

A betegek világnapjára emlékeztek

Prédikációt mondott dr. Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke.

Pap Gyula

Betegek világnapja alkalmából prédikációt mondott dr. Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke.

Fotó: Ádám János

1993 óta minden év február 11-e, a betegek világnapja - II. János Pál pápa rendelete szerint. A megemlékezésnek több célja van: az egyház ezúton szerette volna kifejezni háláját mindenkinek, aki a szenvedőkkel és a betegekkel foglalkozik, illetve arra szerette volna felhívni a hívők figyelmét, hogy imádkozzanak beteg embertársaikért – hangzott el a hétfői megemlékezésen, amelyet a megyei kórház „Isteni Irgalmasság” Ökumenikus Kápolnájában tartottak.

Túlmutat az egyházon

Természetesen mindez túlmutat az egyházon, ugyanis ez a rendelkezés a nem vallásos emberekhez is eljut, ezáltal is növelve a betegségekre fordított figyelmet, hangsúlyozva a prevenció fontosságát. Felhívja továbbá a figyelmünket a legszegényebbek, a betegek, a szenvedők, a kirekesztettek és az elfeledettek szolgálatára. Az intézményben - az Intézeti Lelkészség életében - minden esztendőben kiemelkedő esemény a betegek világnapjáról szóló megemlékezés. 

Elsőként dr. Büdi László a kórház megbízott főigazgatója köszöntötte a vendégeket. Elmondta az egészségügyi dolgozók szemszögéből a Betegek Világnapja egészen másról szól. Ez a nap nem az ünneplésé első sorban hanem az egészséges társadalom a betegekkel, elesettekkel együtt érző szolidaritásának fontos szükségére hívja fel a figyelmet. 

Ennek a napnak a jelentősége úgy gondolom túlmutat a hívő emberek tömegén, meg kell, hogy érintse azokat is, akik nem vallásosak – hangsúlyozta. 

Sajnos a mai világban előtérbe kerül az individualizmus kultúrája, a mindenáron elérhető siker és teljesítményorientáltság és nem utolsósorban az ember mindenhatóságának bizonygatása. Így közömbössé, gyakran kegyetlenné válik a társadalom, ha valakinek már nincs ereje tartani a lépést „haszontalanná” válik a társadalom részére – fejtette ki a főigazgató. Ezen a napon fel kell hívni a figyelmet a betegekkel, szenvedőkkel való együttérzésre, szolidaritásra és az irántuk való alázattal bíró szolgálatra – tette hozzá. 

Minden esztendőben más-más felekezet rendezi az alkalmat, idén a görögkatolikus egyház képviseletében prédikációt mondott dr. Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában