Vörös kód

2024.01.09. 15:00

Ítéletidő jöhet, a szakszolgálatok felkészültek - fotókkal

A következő napok időjárási körülményeiben életveszélyes lehet, ha valaki hosszabb ideig az utcán tartózkodik.

Ujlaki Attila

A Vöröskereszt nappali melegedőjében

Fotó: Bujdos Tibor

A hideg időjárás miatt hétfő este lépett életbe az úgynevezett vörös kódot, ami azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása – jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn. A hétfőn este 8 órától életbe lépő intézkedés előreláthatólag szombat reggel 8 óráig lesz érvényben – közölte Fülöp Attila. Kiemelte: a vörös kód ideje alatt bármilyen szociális intézmény – fenntartótól és ellátotti körtől függetlenül – köteles befogadni a bajba jutott embereket – emelte ki az államtitkár.

Kemény hidegek jönnek

A meteorológiai szolgálat az elkövetkező éjszakákra néhány helyen mínusz 10 Celsius-fok körüli hőmérsékletet prognosztizált, ilyen időben életveszélyes lehet, ha valaki hosszabb ideig az utcán tartózkodik. A hajléktalanellátóknál van férőhely, jelenleg a budapesti ellátók kihasználtsága 76, az országos hálózaté pedig 80 százalékos – mondta. Az államtitkár arra kér mindenkit, hogy aki bajba jutott embert lát, értesítse a hajléktalanellátók diszpécserszolgálatát. A telefonszámok megtalálhatók a kormányzati felületeken – tette hozzá.

Készülnek rá

Portálunk megkereste Duberné Dunaveczki Évát, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezetének Hajléktalanokat Gondozó Központjának intézményvezetőjét, aki elmondta, hogy 300 éjszakai férőhely áll rendelkezésre az intézményben.

„A tegnapi nap folyamán egyre több bejelentés érkezett a diszpécserszolgálaton keresztül krízishelyzetben lévő hajléktalanokról” – mutatott rá. Hozzátette: egyre több a lakossági bejelentés is. „Amikor beérkezik egy kliens akkor tisztálkodási, étkezési és alvási lehetőséget is biztosítunk számára illetve, ha szükséges, akkor ruházatot is tudunk biztosítani a számára” – mondta. Arra is kitért, hogy a vörös kódra való tekintettel további férőhelyeket bővítenek különböző matracokkal és vendégágyakkal is.

Mindenkit készenlétbe helyeztek

A miskolci városháza közleményt juttatott el a Boon.hu-nak, amelyben azt írják: minden szociális intézmény, fenntartótól és ellátotti körtől függetlenül, köteles befogadni a bajba jutott embereket, így a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény, valamint az önkormányzati idősotthonok is. Emiatt, az intézmények folyamatosan kapcsolatban állnak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat diszpécserszolgálatával, hogy szükség esetén segíteni tudjanak. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban akár mínusz 10 fok körüli hőmérsékletet is előfordulhat, ezért életveszélyes lehet, ha valaki hosszabb ideig az utcán tartózkodik. A Miskolci Önkormányzati Rendészet járőrei emiatt fokozottan odafigyelnek a közterületen tartózkodó személyekre – részletezik. 

Aki segítségre szoruló, bajba jutott személyt lát, értesítse a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miskolci Regionális Diszpécserszolgálatát az alábbi telefonszámon: 06-46-530-268

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában