Emléknapot tartottak

2024.01.08. 13:24

Százegyedik születésnapján emlékeztek a hollywoodi világhírességre Ricsén

A Magyar Hollywood Tanács, a Magyar Filmakadémia és Ricse Önkormányzata nevében koszorút helyeztek el a helyi művelődési ház aulájában található emléktáblánál.

Az emlékházat tavaly avatták fel Zukor Adolf születésének centenáriumán

Forrás: önkormányzat

Ünnepélyes megemlékezést tartottak Ricsén, Zukor Adolf szülőfalujában, a világ egyik legnagyobb filmstúdiója, a Paramount Pictures alapítóatyja születésének 151. évfordulója alkalmából. A Magyar Hollywood Tanács, a Magyar Filmakadémia és Ricse Önkormányzata nevében koszorút helyeztek el a helyi művelődési ház aulájában található emléktáblánál, tájékoztatta az MTI-t közleményében a  Magyar Hollywood Tanács Egyesület. 

A rendezvényen Vécsi István polgármester üdvözlő szavai után kerekasztal beszélgetésen emlékeztek meg a nagy filmmogulról, amelyet Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke moderált. Az elnök hangsúlyozta, hogy Zukor Adolf nélkül a filmvilág nem lenne az, ami lett. Zukor alapvetően meghatározta a filmgyártás fejlődését, a hollywoodi filmipar történetét. Horváthné dr. Fekszi Márta, az Origo Film Group Zrt cégvezetője bemutatta Európa második legnagyobb filmsúdiójának működését és szerepét a mai filmgyártásban. Pozsgai Zsolt Balázs Béla-díjas rendező, érdemes művész, Gerebics Sándor filmrendező, a Magyar Filmakadémia alapítótagja saját alkotásaik példáján beszéltek a független magyar filmezés mai helyzetéről, a zukori örökség hatásáról, a filmgyártás kulisszatitkairól, a saját módszerek, látásmód érvényesítéséről. 

 A résztvevők megtekintették a Zukor Adolf emlékházat is, amely a ricsei világhíresség szülőházában nyílt meg 2023-ban. A Magyar Hollywood Tanács Zukor örökségének jelentőségét hangsúlyozva január 7-ét Zukor Adolf emléknappá nyilvánította.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában