Zukor Adolph

2023.01.07. 15:00

Filmes óriásról alakítottak ki emlékhelyet Ricsén

Zukor Adolph szülőhelyén nyílt meg a világon az első emlékház életművéről.

Az emlékház avatásának pillanata.

Forrás: Önkormányzat

A cigándi járásban található Ricse híres szülötte, Zukor Adolph, a Paramount Pictures vezető filmgyártó cég alapítója munkásságáról rendeztek be emlékházat a szülőházában. Az emlékhelyet szombaton,  Zukor születésének százötvenedik évfordulója alkalmából avatta fel a település önkormányzata. Az egyedülálló ünnepségen a Magyar Hollywood Tanács, az Origo Filmgroup Zrt. filmes szakemberei és filmrajongók is részt vettek,  jelen volt Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke, Szabó István Oscar-díjas filmrendező, Koltai Róbert színész és Farkas Bertalan egykori űrhajós is. Kora délután pedig emlékkonferenciát rendeztek Zukor Adolph tiszteletére a róla elnevezett, helyi művelődési házban, ahol az emléktábláját is megkoszorúzták.

Hatni tudott az egész világra

„Ricse, Magyarország, az Amerikai Egyesült Államok és az egész világ számára egyaránt kiemelkedő jelentőségű személyiségnek állítunk emléket” – fogalmazott az esemény meghívójában Vécsi István polgármester. „Ez a rendkívüli ember, Zukor Adolph 1873. január 7-én, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében született Ricsén. A Paramount Pictures alapító atyja úgy változtatta meg a világot, mint csak kevesen. Az általa felépített filmes birodalom az amerikai történelem egyik legnagyobb innovációs és vállalkozói eredménye. Vezető filmgyártó cégként a Paramount globális hatókörrel és befolyással rendelkezik, világszerte hatással van a kultúrára. A sokszínűség, a méltányosság, a befogadás és az összetartozás központi szerepet játszik a sikerében – ezek az örökségének sarokkövei és a jövőjének alapkövei. Zukor víziója megváltoztatta Amerikát és azt, ahogyan mindannyian látjuk a világot. Méltán lehetünk büszkék a nagy filmmogulra, aki élete végéig vállalta származását.” Zukor Adolph 1976-ban hunyt el Los Angelesben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában