Emelés

2024.01.13. 10:03

Ennyit keresnek Tiszaújvárosban a közszférában dolgozók

A prognosztizált idei inflációnál nagyobb mértékű, 7+3 százalékos béremelésben részesültek Tiszaújvárosban az önkormányzati szféra dolgozói.

Boon.hu

Béremelés volt Tiszaújvárosban, a közszférában

Fotó: Ádám János

Tiszaújvárosban 2023-ban az önkormányzati szférában dolgozó munkavállalók átlagosan legalább 16 százalékos béremelést kaptak, mely évközben a költségvetésben jóváhagyott cafetéria juttatás két ütemben történő emelésével, illetve a munkavállalók félhavi bruttó bérének megfelelő összegű év végi juttatásával egészült ki - tudta meg a boon.hu a város internetes honlapján megjelent tájékoztatásból. A képviselő-testület ezen intézkedéseivel az önkormányzati szférában tényleges reálbér növekedés valósulhatott meg.

Megtartani a reálbér értékét 

Az önkormányzat célja 2024-ben is inflációkövető, értékálló reálbér növekedés megvalósítása volt. A testület döntése alapján a dolgozók bére átlagosan 10 százalékkal növekedik január elsejétől. A 2023. november 30-ai bérhez viszonyítva alanyi jogon legalább 7 százalékkal emelkedik minden dolgozó bére, vagyis aki a jogszabályok által meghatározott emelésekből nem részesül legalább 7 százalékos mértékben, annak bruttó bérét is kiegészítik erre a szintre. 

Ezen felül a munkáltatói jogokat gyakorlók 3 százalékos béremelési keret terhére differenciáltan további béremelést hajtanak végre. Az önkormányzat intézményeiben (a Tiszaújvárosi Polgármesteri Hivatal kivételével) és a saját tulajdonú gazdasági társaságainál dolgozó munkavállalók 2024-ben személyenként éves szinten bruttó 200 ezer forint cafetéria juttatásban részesüljenek.

Cafetériával kompenzálják 

A törvény értemében a közszolgálati tisztviselők esetében alapilletmény-eltérítés és személyi illetmény csak március 1-jétől a következő év február végéig terjedő időszakra állapítható meg, ezért nem volt lehetőség arra, hogy a bérfejlesztés az e törvény hatálya alá tartozó dolgozók esetében már 2024. január 1-jétől megvalósulhasson. Ezért a Tiszaújvárosi Polgármesteri Hivatalban és Tiszaújváros önkormányzatának állományában lévő munkavállalók a 2024. januári és februári béremelés elmaradásának kompenzálására egységesen további bruttó 100 ezer forint cafetéria juttatást kapnak, így bruttó 350 ezer forint lesz az éves cafetéria keretösszegük.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában