Miskolc

2023.12.08. 20:00

Már tudjuk, mikor válhat újra járhatóvá a Búza téri gyalogos aluljáró

Az utolsó simításokat végzik az építők a Búza téri aluljáró közlekedési káoszt is okozó felújításán.

Szaniszló Bálint

A lépcsők már készen vannak. Az utolsó simításokat végzik

Fotó: SZB

Ha december 13-ig várnának az átadással, akkor akár a Luca székéhez is hasonlíthatnánk, ahogy a Búza téri gyalogos aluljáró rekonstrukciója véghez ment. A múlt idő lassan jelen időben időszerűvé válik, hiszen úgy tudjuk, hogy december 11-én, hétfőn reggel végre teljes egészében átadják a gyalogos forgalomnak az összesen négy kijárattal rendelkező komplexumot, amely - minden kétséget kizáróan a város legnagyobb gyalogos forgalmat lebonyolító aluljárórendszere. Naponta tízezrek fordulnak meg benne, hiszen a belvárost köti össze a nagy autóforgalmú 3-as és a 26-os utak alatt a Búza téri autóbuszvégállomásokkal és a város legnagyobb zöldség és gyümölcspiacával.  

Az építők eleve december elejére ígérték az elkészültét, így a hétfőre prognosztizált átadás értelemszerű. Ráadásul a hét első napján még a megszokottnál is nagyobb szokott lenni a környéken a gyalogos forgalom.

 

Meglazult lépcsőfokok 

A boon.hu az utóbbi hónapokban, években figyelemmel kísérte a Búza téri aluljáró  kálváriáját, onnan kezdve, amikor már egyértelműek voltak azok a jelek, amelyek arra utaltak, egy komolyabb rekonstrukció nélkül hamarosan baleset- sőt életveszélyessé válik a használata. Az utóbbi hónapokban aztán az erózió rohamos munkába kezdett, a lépcsőlapok több helyen úgy meglazultak, hogy azzal fenyegettek, hogy egyszerűen lebillennek, komolyabb baleseti helyzetet előidézve.

Lezárások 

Az állapotok elrémísztőek voltak, sokan félve használták az egyre rosszabb állapotban lévő lépcsősorokat.  

Végül már nem tudott sok mindent tenni a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft., a két legszélesebb lépcsősor rosszabb állapotúnak ítélt oldalát egyszerűen lezárták a gyalogosforgalom előtt és elhangzott az ígéret, hogy hamarosan elkezdődik az aluljáró felújítása. A térség önkormányzati képviselője, a DK-s dr. Mokrai Mihály a városi közgyűlés ülésén is szóba hozta a tarthatatlan helyzetet és arra kérte  a polgármestert, haladéktalanul intézkedjen a helyzet orvoslása érdekében. 
Veres Pál - ez tavaly történt még - írásban válaszolt és akkor azt mondta, hogy tisztában van a helyzettel, de a város kasszájában nincs meg az a mintegy 50 millió forint, amely szükséges lenne az aluljáró felújításához.

Lett az a pénz 

Aztán idén nyáron - a helyzet drasztikus romlása nyomán - kiderült, hogy van az a pénz. A polgármester a helyszínen jelentette be, hogy megkezdődik a Búza téri aluljáró felújítása, amelynek költségeit a városi költségvetés terhére biztosítják.  

Ősszel indulhatott meg a munka és hol az egyik, hol a másik lejáratot zárták le, nem kis fejtörést okozva a gyalogosoknak, akiknek vagy a Katalin utca, vagy a Miskolc Plaza irányába kellett kerülniük. A felújítás utolsó hónapjában már teljesen megszűnt az átjárás és csak a lent működő boltokba lehetett eljutni. Most végre felszabadulhat az aluljáró, amely visszakapja eredeti funkcióját.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában