Áradás

2023.12.16. 15:30

A kisvízfolyásokon alakultak ki jelentős árhullámok vármegyénkben

Borsod-Abaúj-Zemplén – Az elmúlt 24 órában szórványosan, főképp a Mátra környezetében hullott kisebb csapadék.

Boon.hu

A Bódva a Szendrő vízmércénél

Fotó: Bodnár Márton, ÉMVÍZIG Miskolci Szakaszmérnökség

A Tarna árhulláma levonulóban van. A Bódván is többnyire apadás a jellemző, de legalsó szakaszán a ma napközben bekövetkező tetőzésig még néhány centiméteres áradás lehetséges, tájékoztatott szombaton az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVÍZIG).

A Sajó Ónodnál tetőzik

A Sajó árhulláma jelenleg Ónod térségében tetőzik, míg alsó szakaszán a vízszintek további emelkedése várható. Szombat délutántól már Ónodnál is apadás valószínű.

A Takta felső szakaszán lassan csökkennek a vízszintek, míg alsó szakaszán további áradás várható.

A Bodrog forrásfolyói közül már csak a Latorca alsó szakaszán emelkednek a vízállások, máshol általában ütemes az apadás.

A Tisza, Bodrog még emelkedőben

A következő napokban a Tisza tokaji tetőzéséig tovább emelkednek majd a vízállások a Bodrogon.

A Tisza árad, a vízállások egyelőre I. fok alattiak. A Felső-Tisza szombaton a korábban vártnál némileg alacsonyabb szinten tetőzik majd Vásárosnaménynál.

A Csincse-patak Vatta település fölötti szakaszára Helyi vízkár-elhárítási készültséget rendeltek el, a patak medrében a hódok által épített torlaszok miatt.

Jelentős árhullámok

Szintén helyi vízkár-elhárítási készültséget rendeltek el a Mátrai és Mátraaljai kisvízfolyásokon, illetve a Hernád-, Bódva-, Sajó-völgyi kisvízfolyásokon kialakult jelentős árhullámok miatt.

Az igazgatóság 7 belvízvédelmi szakaszán, összesen 28 db szivattyútelepen van érvényben belvízvédelmi készültség. A belvízzel borított terület nagysága 4080 hektár, tájékoztatott az ÉMVÍZIG.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában