Program

2023.11.19. 19:15

Hatszáz évvel röpít vissza az időben a Pajta Játék-Tár Diósgyőrben

A Nagy Lajos király korát idéző játszótér ismét megtelt élettel vasárnap a Lovagi Tornák Terén.

Detzky Anna

Barna László mesél az érdeklődőknek

Fotó: Ádám János

A Diósgyőri vár fénykorába csöppenhettek bele azok a látogatók, akik ezen a zimankós őszi vasárnapon is a Pajta Játék-Tárat választották szórakozási lehetőségnek. A különleges játszótéren a középkor alakjai elevenedtek meg, akik maguk számoltak be a vár életéről, és ki lehetett próbálni korabeli sportokat is.

- A játék-tárban tizenhatféle középkori és népi játékunk van. Ma meg lehetett próbálni a fegyverhajítást, ezen belül a lándzsahajítást és a csatacsillagdobást. Délután pedig íjászkodásra nyílt lehetőség. Az emeleten melegített helyiségünkben a vicces hangszerek készítését mutatta be hangszertudósunk, Vitéz László, vagy, ahogy csak mi hívjuk: László vitéz – ismertette kollégánknak Sallai Nándor, aki korabeli öltözetben, mint a Diósgyőri vár régi várnagya jelent meg. - A jövő héten, november 26-án, vasárnap a felsorolt állandó programokon kívül lesz még középkori fegyvermustra is. Az utána következő héten, december 3-án várható a vicces hangszerek bemutatója. Emellett érkezik a Diósgyőri vár régi udvarhölgye, Lelle, akivel a gyerekek karácsonyfadíszeket készíthetnek papírból. Lovagjaink pedig vívnak és ünnepi áldást adnak majd.

A vár kedvelt programjai

Osztályoknak rendhagyó történelem órákkal, családoknak és egyéni látogatóknak pedig garantált családi napokkal készülnek.
- Amikor a Diósgyőri vár fejlesztésének második üteme elindult, akkor úgy éreztük, hogy a látogatóközönséget nem hagyhatjuk programok nélkül. Ekkor indult el két évvel ezelőtt a Pajta Játék-Tár - nyilatkozta szerkesztőségünknek Tamás Krisztián, a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. kommunikációs és marketing ügyintézője, aki nem csak középkori ruhájában lovag. - A legsikeresebb előadásainkat megpróbáltuk lehozni a Diósgyőri várból. Ezek közé tartozik a fegyvermustra, amit Sallai Nándor, a vár fegyvermestere vezet. Továbbá a rendkívüli hangszerek bemutatója Barna Lászlóval, aki korábban a vár udvari bolondját, Mikót személyesítette meg. Jó magam pedig a Diósgyőri vár története Nagy Lajos király korában, a 14. században és a lovagi tornák témájában tartok előadást. Mindez a történelmi emlékhelyek támogatását elősegítő pályázati forrásból valósul meg. Ebből adódóan nem véletlen, hogy ebben az őszi időben nyitottuk meg a Pajta Játék-Tárat, de terveztünk őszi napközit és az iskoláknak különböző változatos programokat is. Hétfőtől péntekig várjuk a bejelentkezett osztályokat rendhagyó történelem órára, amit a kisdiákok és a pedagógusok is nagyon szeretnek. Az előadásaink mellett a középkori sportokkal és fajátékokkal teli mozgáskavalkádban vehetnek részt. Minden vasárnap 10 órától garantált családi napokat is szervezünk december 3-ig. Ezek keretében 10:30-tól általában előadással kezdünk és utána 11-től kuriózumokkal vegyes lovagi bemutatóval készülünk. Legutóbb törvénynapot tartottak lovagjaink, ami a 14. századi törvénykezést illusztrálta interaktív módon. Déltől délután háromig a már említett középkori sportokkal és íjászattal folytatódik a rendezvény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában