Madárinfluenza

2023.11.15. 17:30

Már leölték a ludakat Tiszabábolnán

Tiszabábolna - A betegség egy telep környékén ütötte fel a fejét, de darumadárban is kimutatták már a madárinfluenzát Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében

Póczos Nikolett

Beteg volt a lúdállomány, megsemmisítették. Fotónk illusztráció

Fotó: Németh András Péter

Kedden adtuk hírül, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a madárinfluenza nagy megbetegítő képességű vírusának jelenlétét. A tájékoztatás szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tiszabábolnán lévő tenyészlúdállományban megemelkedett elhullás. Az állattartó az állomány bágyadtsága, a takarmány- és vízfogyasztás csökkenése miatt gyanakodott a madárinfluenzára.

Kijelölték a védőkörzetet

Gyanúja aztán beigazolódott, amikor a Nébih laboratóriuma azonosította a vírus H5N1 altípusának jelenlétét. Hencz Zsolt polgármestertől azt az információt kaptuk szerdai megkeresésünk után, hogy a Nébih utasításai alapján járt el a település és az állatállományt megsemmisítették, mert bebizonyosodott egyértelműen, hogy madárinfluenza támadta meg az állatokat, valamint az üzemet is lezárták. A gazdaság körül kijelöltek egy három kilométer sugarú védőkörzetet és meghatározták a tíz kilométer sugarú megfigyelési zónát. Ezen kívül táblákat helyeztek el a település több pontján, többek között a falutáblán is, hogy értesítsék a településre érkezőket a madárinfluenzáról.

Hencz Zsolt azt is elmondta, hogy az érintett telep Tiszavalk és Tiszabábolna határában helyezkedik el, közigazgatásilag viszont Tiszabábolnához tartozik.

A részletekkel kapcsolatban kerestük a Mezőkövesdi Járási Hivatal Élelmiszerlánc- biztonsági és Állategészségügyi Osztályát, amint választ kapunk, azonnal közöljük.

A Nébih honlapjára pedig már kedden felkerült Tiszabábolna, mint a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében madárinfluenzával érintett település.

Daruból is kimutatták vármegyénkben

A Nébih keddi bejegyzésében a vándorló vízimadarak őszi vonulására és ezáltal a fertőző betegségek gyorsabb terjedésére hívja fel a figyelmet.

„Ezek közül a madárinfluenza vírusa a vadon élő madarak populációira és hazánk baromfiállományaira egyaránt veszélyes” - áll a cikkben. Az ide érkező vadlúd, réce, daru csapatok pihenőhelyként használják a nagyobb kiterjedésű vizes élőhelyeinket, lerakva minden kórokozójukat.

„Az elmúlt időszakban a többek között Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékből származó daru mintákból is kimutatták a madárinfluenza vírusát a Nébih vizsgálatai. Emellett országszerte emelkedni kezdett a daruk közötti elhullás. Jelentősen megnőtt tehát a fertőzés baromifi állományba történő behurcolásának kockázata, ami a vadmadárelhullások növekedésével várhatóan még tovább emelkedik majd” – tudta meg a boon.hu.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában