boon.hu video

2023.11.22. 16:37

Angol nyelven szavaltak Miskolcon (fotók, videó)

Huszonnyolcan jelentkeztek arra a szavalóversenyre, ami az Andrássyban volt szerdán.

Répássy Olívia

A gesztusok is szerepet játszottak a szavalóversenyen

Fotó: Ádám János

Az angol ma már természetes a diákoknak. Bánfi Orsolya szervező elmondta, most először szervezték meg a versenyt, de remélik, hagyományt teremtenek vele. "Általános iskolásoknak hirdettük meg, huszonnyolcan jelentkeztek rá Miskolcról, Bőcsről, Nyékládházáról és Edelényből is. Azontúl, hogy a diákok megismerkedhetnek az angol nyelvterületek írásaival, szerepelni is lehet, sőt, jó javítási lehetőség is. Most már az életünk része az angol, és minden közösségi platformon jelen van. A fiatalok sok TikTok-videót néznek, hallgatnak youtube-ereket, sőt, még a filmeket is angolul nézik. A mai generációnak nagy előnye, hogy minden, ami érdekli őket, ma már eredeti nyelven is hozzáférhető" – mondta a tanárnő, aki zsűritag is volt. 

Izgultak, de helytálltak a diákok

Ruszkai István Attila igazgató köszöntő szavai után a Miskolci Egyetem adjunktusa, Ruth Karin Lévai megköszönte, hogy felkérték zsűrielnöknek, majd színpadra állt az egyetlen diák, aki a német nyelvű szavalóversenyre jelentkezett. Utána azonban már az angol versek, dalszövegek következtek, ahol különlegességnek számított egy olyan szöveg is, amit a pályázó maga írt. Az ötletgazda Gallai Judit elmondta, nem adtak kötelező verset.

"Pályámat általános iskolában kezdtem, és rajtunk, pedagógusokon múlik, hogy megszerettessük a tantárgyat a diákokkal. Fontosak a kollégák, hiszen ők készítik fel a gyerekeket a versenyre, mi meg örülünk, hogy találkozhatunk egymással erre a rövid időre, és ápoljuk a kapcsolatot. A mai diákoknak nagyon magas szintű a nyelvtudásuk, közép és felsőfokú nyelvvizsgákat sikeresen tesznek, de természetesen felkészítjük őket emelt és közép szintű érettségire is" – mondta. 

A költészet által fejlődik nyelvi készségük

Azt is megtudtuk, a tankönyvek főleg a nyelvvizsgákra és a különböző szintű érettségikre készítenek fel, verseket nem igen tartalmaznak. Az edelényi iskolából érkezett Szaniszló Lara mégis tudott választani egyet. "Szeretem a mélyebb tartalmú költeményeket, most egy olyat hoztam, amiben egy skorpió megcsípi az író édesanyját, akit végül sikerül megmenteni. Az angol a kedvenc tantárgyam, kéttannyelvű gimibe szeretnék majd menni, de egy év múlva, nyolcadikban még nyelvvizsgát is tennék. Mindenféleképpen nyelvvel kapcsolatos terveim vannak, hiszen már első óta tanulom sikerrel" – mondta, majd hozzátette, magyarul is szereti a verseket, de versenyen még nem indult.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

I. helyezett Kapás Áron //  Diósgyőri Szent Ferenc Római Kat Ált Isk, Miskolc
II. helyezett Matós Áron // Kazinczy Ferenc Református Ált Isk és Óvoda, Felsőzsolca
III. helyezett Nagy Izabella Mária // Fazekas Utcai Általános Iskola és AMI, Miskolc
Különdíj Béres Zsófia // Kazinczy Ferenc Református Ált Isk és Óvoda, Felsőzsolca

Mindannyian 7. osztályos tanulók.

A versenyt támogatta az Andrássy Gyula Gépipari Technikumért Alapítvány és az Oxford University Press.

A zsűri elnöke Dr Ruth Karin Lévai volt a Miskolci Egyetem adjunktusa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában