Döntés előtt

2023.10.25. 20:08

Ezek az utcákon lehetnek fizető parkolók januártól Miskolcon

Évi mintegy 17 millió forint plusz bevétrelre számít a miskolci ökormányzat a négy új fizető parkolól.

Szaniszló Bálint

Négy újabb utcán lehet fizető a parkolás Miskolcon

Fotó: Bujdos Tibor

Ha a miskolci közgyűlés csütörtöki ülésén igent mond a „Miskolc Megyei Jogú Város közigazgatási területén a járművel történő díjköteles várakozás szabályairól szóló 37/2016-os önkormányzati rendelet tervezett módosítására, akkor 2024. január 1-jétől újabb négy közterület válik fizető parkolóvá a vármegyeszékhelyen. 

A közgyűlés asztalára kerülő rendeletmódosítás szerint fizető parkolóvá válik jövő év  elejétől a Zombori utca, a Szeles utca Hatvanötösök utcája és az Eperjesi utca közötti szakasza, a Katowice utca a Szentpéteri kapu 77-99. közötti ki-behajtótól a Katowice utca 6. melletti garázssor közötti terület. valamint a Budai József utca a Görgey Artrúr utca és a Király utca közötti szakaszon.

A lakosság kérte 

Mint megtudtuk, az említett területek fizetővé tételét a lakosság kezdeményezte. Mind a négy terület az úgynevezett sárga zónás parkolóövezetbe fog tartozni. Összesen 9 parkolóóra beszerzése válik szükségessé a fizető parkolókat üzemeltető Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. számára. 
Érdekesség, hogy tavaly júniusban, a miskolci közgyűlési ülésen a városvezető frakció tagjainak igen szavazataival öt terület lett idén január 1-jével a fizető sárga zóna része lesz.  

Januárban volt a nagy váltás 

A legnagyobb terület, amely januártól fizetővé vált a Malomszög, a Serház, a Tizeshonvéd, a Nagyváthy és a Petőfi utca által határolt rész, ahol 306 parkolóhely van, amely addig ingyen volt  használható. Száznyolcvan parkolóhelyet érintett a döntés a Selyemréten, ahol a Kőrösi Csoma Sándor, a József Attila, a Baross Gábor és a Bajcsy-Zsilinszky utca által határolt terület vált fizetővé, beleértve az Éder György, a Bólyai János és a Zsilinszky utcát is.  

Ugyancsak a sárga zóna szerint alakult a tarifája a Sarolta, a Hadirokkantak, a Soltész Nagy Kálmán és Vörösmarty utca által határolt terület 62 parkolóhelyének és ugyanerre a sorsra jutott a Bocskai István utca Bocskai István utca 33. és Vörösmarty utca 84. közötti része.

Mindezeken túl fizetővé vált a Szepessy Pál utca Major utca és Mátyás király utca közötti szakasza, itt 29 parkolóhelyért kell fizetni. 

Az intézkedés egyben már akkor azt is jelentette, hogy a miskolci belvárosban és környékén szinte egyáltalán nem lehet ingyenes pakolási lehetőséget találni. 
A miskolci parkolási rendelet módosítása az elmúlt hónapokban, években több alkalommal is szerepelt a miskolci közgyűlés napirendjén. Például a parkolási díjat is emelték már ilyen-olyan módon. Az idei márciusi testületi ülésen is téma lett volna a díjemelés, de a közzététel után egy napon belül - indoklás nélkül - visszavonták az előterjesztést. A javaslat lényege az volt, hogy - amennyiben persze a közgyűlési többség igennel szavazott volna, hogy  április 3-ától az úgynevezett zöld zónás várakozóhelyeken például 440 forint helyett 520 forintot kellett volna fizetni óránként a parkolásért. A mélygarázsok óradíja 340 forintról 400 forintra emelkedett volna.  

Lett volna olyan fizető parkoló a városban (például a Városház téri kavicsos várakozóhely), ahol tavaly júliusban még 220 forint volt az „óradíj” és idén áprilistól már 520 forint, ami jelentős áremelésnek lett volna nevezhető.   

A kedvezményes lakosság bérlet (ezt saját lakóhelyén, saját gépkocsijára válthatja meg a miskolci lakos) 2950 forintról 6500 forintra emelkedett volna. Magánszemélyek éves kombinált parkolóbérlete a jelenlegi 100 ezerről 130 ezer forintra drágult volna. Megjegyzendő, hogy aki április 3-a előtt megváltotta éves parkolóbérletét, azt idén már nem érintette volna az áremelés, bérlete egész évben érvényes.  

Bankkártyával lehet fizetni 

A mostani rendelet módosítás azt is tartalmazza, hogy a mai kor kihívásainak megfelelve olyanok lesznek a jegykiadó automaták, hogy lehetőség lesz a bankkártyás fizetésre. Ehhez a meglévő automatákat átalakítják és eleve olyanokat szereznek be, amelyek lehetővé teszik a bankkártyás fizetés. Mindezzel párhuzamosan viszont megszűnik a most érvényes chipkártyás jegyváltási lehetőség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában