Nem találja ki!

2023.09.16. 20:00

Mit takar a fehér lepel az épülő Szeleta Park Látogatóközpontnál?

Miskolc határában, a Bükk kapuja romjai helyén hamarosan elkészül a központ a Bükki Nemzeti Park beruházásában.

Szaniszló Bálint

Mit takar a fehér lepel?

Az épület már készen áll, a körülötte lévő területet már javában rendezik a Miskolc Bükk felőli határában épülő Szeleta Park Látogatóközpontnál. 
A Borsod Online az elsők között számolt be arról, hogy a Széchenyi 2020 program keretében 2,2 milliárd forintos uniós és magyar állami beruházás keretében épülő Szeleta Park Látogatóközpont összesen 2070 négyzetmétert foglal el, 1837 négyzetméter az úgynevezett belső terület és 233 négyzetméternyi a külső tárolóterület. Az elképzelések szerint a látogatóközpontot öt fő elem, a karszt és karsztvíz, a barlangok világa, az ősember bükki megjelenése, a tájtörténet, valamint a tájkép és az élővilág köré rendezve alakítják ki. Lesz benne foglalkoztató terem és egy vetítőszoba. 

Ilyen a főépület

A három legfőbb élmény­elem egyike a Bükk geológiai sajátosságának bemutatása vetített domborzati kerekasztallal, animációval, kőzetmintákkal, sziklamászó toronnyal. Ugyancsak kiemelt elem a Bükk karszt- és barlangvilágának bemutatása 3D-s elemekkel, vetítéssel.

Központban a barlangok   

A látogatóközpontban a kiemeltek között is kiemelt helyet kap majd A bükki barlangok évezredes titkai – Az ősember természete című kiállítás, s ehhez kapcsolódva a Bükk hegység természeti és kulturális örökséggyűjteményét és az ősemberbarlangok élményszerű bemutatását szolgáló attrakcióegyüttes. Bemutatásában ugyancsak 3D-s vetítés segít, de terepi programként adódik a közelben található Szeleta-barlang bemutatása. A Bükkben ugyanis ezerháromszáznál több barlang található, ezek közül 54 fokozottan védett, 46 barlangból pedig komoly régészeti anyagok kerültek elő, az egyik legfontosabb ősemberbarlang a látogatóközpontnak is nevet adó, nemzetközileg is számon tartott Szeleta.

Ez van a lepel mögött 

Van egy rejtélyes része is a beruházásnak, amelyet fehér lepel takar el egyelőre a kíváncsi szemek elől. A látogatóközpont épülete előtt bukkantunk a rejtélyre. Belestünk a lepel mögé és olvasóink kíváncsiságát sem csigázzuk tovább. Ezt találtuk ott... 

Egy mamut rejtőzik a lepel mögött

Kalandpark, játszótér   

Kalandparkot is kialakítanak a területen. Épül egy 192 négyzetméteres „Kőkori Karszt Kaland” nevű beltéri játszótér egyedi, többszintes játszóvárral, ahol helyet kap egy sziklatorony, 18 bükkös, egy függőhíd, egy fedett átbújó és csúszda. Ez egész évben használható lesz majd a külső időjárástól függetlenül.  
A kisebbeknek nyújt élményeket a 70 négyzetméter alapterületű „Bikkmakk” elnevezésű kültéri játszótér, valamint az idősebbeknek is egy „Pókfonál” kültéri kalandpark a látogatóközpont belső udvarán, 485 négyzetméternyi területen, mászókarendszerrel, egyedi óriáscsúszdával, drótkötélpályával és hintákkal.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában