Jó hír!

2023.07.21. 07:00

Ennyi plusz pénzt adtak a Szeleta Park Látogatóközpont építéséhez

Miskolc határában, a Bükk kapuja romjai helyén még idén elkészül a központ a Bükki Nemzeti Park beruházásában.

Szaniszló Bálint

A játszótér is szépen alakul

„Nem állnak meg a fejlesztések a választókerületemben - jelentette be közösségi oldalán Kiss János miskolci országgyűlési képviselő. - Nagyon örülök annak, hogy a kormány a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben is további közel 800 millió forinttal támogatja a Szeleta Park Látogatóközpont kialakítását."

A Borsod Online az első között számolt be arról, hogy a Széchenyi 2020 program keretében 2,2 milliárd forintos uniós és magyar állami beruházás keretében épülő Szeleta Park Látogatóközpont összesen 2070 négyzetmétert foglal el, 1837 négyzetméter az úgynevezett belső terület és 233 négyzetméternyi a külső tárolóterület. Az elképzelések szerint a látogatóközpontot öt fő elem, a karszt és karsztvíz, a barlangok világa, az ősember bükki megjelenése, a tájtörténet, valamint a tájkép és az élővilág köré rendezve alakítják ki. Lesz benne foglalkoztató terem és egy vetítőszoba.

A három legfőbb élmény­elem egyike a Bükk geológiai sajátosságának bemutatása vetített domborzati kerekasztallal, animációval, kőzetmintákkal, sziklamászó toronnyal. Ugyancsak kiemelt elem a Bükk karszt- és barlangvilágának bemutatása 3D-s elemekkel, vetítéssel.

Központban a barlangok  

A látogatóközpontban a kiemeltek között is kiemelt helyet kap majd A bükki barlangok évezredes titkai – Az ősember természete című kiállítás, s ehhez kapcsolódva a Bükk hegység természeti és kulturális örökséggyűjteményét és az ősemberbarlangok élményszerű bemutatását szolgáló attrakcióegyüttes. Bemutatásában ugyancsak 3D-s vetítés segít, de terepi programként adódik a közelben található Szeleta-barlang bemutatása. A Bükkben ugyanis ezerháromszáznál több barlang található, ezek közül 54 fokozottan védett, 46 barlangból pedig komoly régészeti anyagok kerültek elő, az egyik legfontosabb ősemberbarlang a látogatóközpontnak is nevet adó, nemzetközileg is számontartott Szeleta.

Kalandpark, játszótér  

Kalandparkot is kialakítanak a területen. Épül egy 192 négyzetméteres „Kőkori Karszt Kaland” nevű beltéri játszótér egyedi, többszintes játszóvárral, ahol helyet kap egy sziklatorony, 18 bükkös, egy függőhíd, egy fedett átbújó és csúszda. Ez egész évben használható lesz majd a külső időjárástól függetlenül.  

A kisebbeknek nyújt élményeket a 70 négyzetméter alapterületű „Bikkmakk” elnevezésű kültéri játszótér, valamint az idősebbeknek is egy „Pókfonál” kültéri kalandpark a látogatóközpont belső udvarán, 485 négyzetméternyi területen, mászókarendszerrel, egyedi óriáscsúszdával, drótkötélpályával és hintákkal.

A Bükk kapuja akar maradni  

A kiállítás maga mintegy két óra alatt megtekinthető. De az összes élményelem átélése öt-hat órát is igénybe vehet, a terepi programokkal ­kiegészülve akár kétnapos kikapcsolódást is nyújthat a Szeleta Park Látogatóközpont.   

Mint megtudtuk, szakmai konferenciákat és más szakmai jellegű rendezvényeket is terveznek ebben az egyedülálló környezetben. A Bükk felfedezésére kínálnak majd szervezett túrákat, hetente tematikus programokat. Évente lenne Szeleta-nap, amely egyben a barlangkutatás ünnepe is lehetne. Remények szerint a hely a Bükk-vidék zászlóshajójává válik.   

Kiss János az építkezésen

A Szeleta Park Látogatóközpont valóban a Bükk keleti kapujaként akar működni. Az lehet a cél, hogy az autóval, közösségi közlekedéssel érkezők – járművüket hátrahagyva – innen induljanak tovább a Bükk felfedezésére.   

Terv, hogy a miskolci önkormányzattal együttműködve a volt autóbusz-pályaudvar területével kibővítsék az autóparkoló területet. Közvetlen összeköttetést szeretnének kialakítani a közeli kisvasút megállójával.   Fontos tényező, hogy a park közelében fog elhaladni a Diósgyőri vár és Lillafüred között építendő kerékpárút. A parkhoz kapcsolódva egy kerékpáros pihenőpontot is ki lehetne alakítani kerékpárkölcsönzővel kiegészítve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában