Tisztázatlan helyzet

2023.09.04. 20:00

Az akkuberuházás kedden lakossági fórummal fog folytatódni

Már a helyi népszavazás kiírása is felvetődött az Alsózsolcára tervezett akkumulátor-feldolgozó ügyében.

Szaniszló Bálint

A fórumon

Helyi ellenállást gerjesztett, amikor napvilágra jutott, hogy évente mintegy tízezer tonna selejt lítiumion akkumulátor feldolgozására alkalmas üzem építését tervezi Alsózsolcán a Miskolcra bejegyzett - szlovén magánemberek résztulajdonában lévő - Andrada Group Magyarország Kft. A projekt környezetvédelmi engedélyeztetési szakaszban van, amikor a szakhatóság várja a külső véleményeket, amelyek ismeretében kialakítják végső álláspontjukat.

Selejt akkukat dolgoznának fel 

Mindenesetre - mint az Andrada által múlt héten megtartott nyilvános tájékoztatóján elhangzott - 40 millió euró (mintegy 15 milliárd forint) értékű beruházás keretében megvalósuló hi-tech létesítményben az Andrada idén év végére 70 mérnöknek és szakembernek ad majd munkát. Nincs szó új épületek létrehozásáról, meglévő csarnokokban alakítanák ki a gyártóterületet. A feldolgozó üzemben zárt rendszerben a selejt akkumulátorokból a nikkelt, kobaltot, mangánt és lítiumot akarják kinyerni. A telephelyen úgynevezett véggázkezelő és porleválasztó kialakítását is tervezik, valamint a keletkező technológiai szennyvizet elszállítják. Mindehhez a tevékenységhez a gyár egyidejűleg 40 tonna veszélyes hulladék tárolásához kért környezetvédelmi engedélyt.

Biztonságosnak mondják 

Mint a cég képviselői fogalmaztak, az Andrada saját fejlesztésű és tulajdonú, innovatív lítiumion újrahasznosító technológiáját alkalmazza majd alsózsolcai gyárában, amely biztonságosságát és a környezeti fenntarthatóságát tekintve nemcsak teljesíti a szigorú német minőségi elvárásokat, de meg is haladja azokat. „Teljesen érthető, hogy új high-tech üzemünk kapcsán kérdések merülnek fel, ezekre pedig szeretnénk a lehető legteljesebb módon válaszolni és mindenki számára megmutatni, milyen magasan fejlett technológiai körülmények között zajlik majd a munka az egységünkben – hasonló módon, mint a Svájcban vagy Németországban jelenleg működő, ilyen profilú üzemek esetében. Az Andrada azonban még ezen üzemeknél is fejlettebb, biztonságosabb és környezetbarátabb technológiát fejlesztett ki. Az Alsózsolcára tervezett akkumulátor újrahasznosító üzem ugyanis modern, biztonságos és tiszta technológiát képvisel, mely megfelel a nyugati műszaki irányelveknek.”  

Lakossági fórum lesz 

Az Andrada Group Magyarország Kft. tájékoztatója nem nyugtatta meg a helyieket. A további teendők megbeszélése érdekében szeptember 5-re, kedd 18 órára lakossági fórumot hívott össze az önkormányzat az Alsózsolcai Közösségi Házba. 

Közben az is kiderült, hogy az LMP helyi népszavazás kiírását javasolja az Alsózsolcára tervezett akkumulátor-feldolgozó ügyében a város polgármesterének. Erről az Alsózsolcán megtartott sajtótájékoztatóján beszélt Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában