Végjáték?

2023.09.02. 07:00

Haldoklik Miskolcon a Vasgyári piac

Bár egyre kevesebben vásárolnak a piacon, a nyitvatartást nem szeretné módosítani az üzemeltető.

Detzky Anna

Kihalt képet mutat a Vasgyári Piac

Fotó: olvasónk

Az egyik miskolci Facebook-csoportban osztotta meg gondolatait és fotóit egy felhasználó az egyre fogyatkozó Vasgyári piacról. Bejegyzésével hozzászólás cunamit indított el. Egyik látogatását a piacon 2023. augusztus 17-én, csütörtökön 14.33-kor dokumentálta, amikor láthatóan már teljesen zárva volt. Aztán egy másik alkalommal, két nap múlva, szombaton fél 10 körül ismét kiment a piacra, hogy virágot vegyen, de az árusok csak foghíjasan lézengtek a területen. 

A zöldségsek még úgy ahogy kitartanak
Fotó: olvasónk

A fényképek alatti hozzászólások között olvasható, hogy a Vasgyári piacnak hétköznap 15 óráig nyitva kellene tartani, de az árusok már egy órával korábban elkezdenek összepakolni. Egy másik kommentelő pedig azt írja, hogy délelőtt is nagyon kevés a kereskedő és nemcsak a virágosok, hanem a zöldségesek között is. Abban majdnem mindegyik hozzászóló egyetért, hogy a nagy múlttal rendelkező Vasgyári piac jelenleg haldoklik. 

A virágpiac kong az ürességtől
Fotó: olvasónk

A piac helyzetével kapcsolatban a miskolci Városháza sajtóosztályán keresztül az üzemeltető Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.-t kérdeztük. Az aktuális nyitvatartást meglehetősen nehéz megtalálni az üzemeltető honlapján. Ez alapján a hétfő szünnap, keddtől péntekig 5-től 15 óra között, szombaton 5 és 14 óra között, vasárnap pedig 5 és 13 óra között van nyitva. 

Az árusokon múlik 

„A Vasgyári piac már az 1970-es években is ismert vásári helyszíne volt városunknak. 2006-ban a piacot felújították, korszerűsítették, ezzel új arculatot adva a vásártérnek, megújult vásárlói színteret biztosítva a helyi és környéken lakóknak, kereskedőknek. A piac üzemeltetését 2016. januárjától határozatlan időtartamra a Városgazda látja el” – tájékoztatta szerkesztőségünket Miskolc Polgármesteri Hivatalának Sajtó és Kommunikációs Osztálya. „Jelenleg az üzemeltető is csökkenő vásárlói létszámot, ezzel arányosan pedig csökkenő kereskedői megjelenést tapasztal. A nyitvatartási időt nem módosítottuk. Azonban miután az árusokat a szerződésük nem kötelezi arra, hogy meghatározott időtartamban kötelezően ott tartózkodjanak, bármikor összepakolhatnak. Ez nagy valószínűséggel összefüggésben van a mostani csökkenő vásárlószámmal. A Városgazda csak a piac üzemeltetésében vesz részt. Az árusok valószínűleg a kereslet függvényében és a saját gazdasági és kereskedelmi érdekeltségük, képességeik mérlegelése alapján döntenek arról, hogy bérelnek-e helyet a piacon, vagy nem. A gombavizsgálatot a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) már 2010-ben megszüntette. A környéken lévő más élelmiszerrel foglalkozó kereskedelmi egységek kínálhatnak alternatívát a vásárlók számára a Vasgyári piac helyett. Bízunk benne, hogy ez a mostani állapot változni fog, és újra érdemes lesz járnia a vásárlóközönségnek az évtizedek óta működő piacra.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában