Verseny!

2023.09.30. 20:00

Tavaly mindent vitt a Bükk, idén a Zemplén az esélyes

A túrázók kedvenc kilátásait és pihenőhelyeit keresik 2023-ban is. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből is van pályázó.

Nagy-Hankó Krisztina

A Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK)

Forrás: Aktív Magyarország

Az Év Kilátója és az Év Turistaháza szavazás sokaknak ad kezdőlöketet, hogy elinduljanak egy addig ismeretlen táj felfedezésére – akár több napra is. Nem titok, hogy ez a célja a pályázatnak – olvasható az Aktív Magyarország weboldalán. Tavaly a Bükkben volt mindkét pályázat nyertese. A Zsófia-kilátó, illetve a Fehérkőlápa turistaház lett az ország kedvence, tehát tarolt Lillafüred.

Idén augusztus utolsó hetében a nagyközönség beküldte a címre érdemesnek vélt építményeket. Ezeket egy szakmai zsűri nézte át és egészítette ki, hiszen olyan helyeket és szállásokat szeretnének népszerűsíteni, ahol ők is megszállnának, ha a kéktúrát járnák, vagy bringával szelnék a tájakat – írták.

Tíz pénztárcakímélő és természetbarát turistaház közül lehet megszavazni, melyik a legjobb. Illetve az autóval nem, sokkal inkább túrázva megközelíthető, a természet mélyén lévő kilátók közül szintén tíz áll versenyben. 

A mi értékeink

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területéről idén két turistaház és egy kilátó került be a pályázatba. 

A Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK), amely egy egész zempléni falu, benne kútházzal, haranglábbal és fogadókapuval. A Farkasgödöri turistaház (Szentlélek közelében), amely egy nomád ház, de romantikus elhelyezkedése miatt az aktív természetkedvelő turistáknak ajánlott. Továbbá a Felsővár-kilátó (Gömöri–Hevesi-dombság), amely az egykori szendrői Felsővár lőportornya helyére épült.

„Tavaly az Északerdő Zrt. által építtetett Zsófia-kilátó nyerte az Év Kilátója díjat, míg az Év Turistaháza díjat a Fehérkőlápa turistaház hódította el, mely szintén az erdészeti társaság területén található. Ezek után különösen nagy öröm számunkra az ugyancsak az erdőgazdaság kezelésében levő Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK) nevezése az idei Év Turistaháza versenyre” – mondta Bózsó Gyula, az Északerdő Zrt. műszaki osztályvezetője. Hozzátette: bíznak abban, hogy a komplexumra is sokan szavaznak majd, és a verseny hozzájárul a Zemplén kínálta turisztikai lehetőségek népszerűsítéséhez. A Hegyköz szívében, a Pálházi Állami Erdei Vasút végállomásánál, az egykori rostallói kulcsosház, valamint a korábbi kutatóház helyén található a 2021-ben átadott RÖNK – tudatta az osztályvezető.

Az Év Kilátója és az Év Turistaháza szavazás részletei az Aktív Magyarország oldalon megtalálhatóak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában