Viadal

2023.07.17. 18:00

Ezüstösen csillog a Zsófia-kilátó!

Vasárnap éjfélig lehetett szavazni Magyarország legszebb erdejére, természeti kincsére.

Boon.hu

Zsófia-kilátó

Az Agrárminisztérium kezdeményezésére keresik Magyarország legkedveltebb erdei helyét, természeti kincsét! A tél végén kezdődött és 22 héten át tartó szavazás utolsó napja július 16-a, vasárnap éjfél volt, Voksolni az agrártárca Facebook-oldalán lehetett.  

Az Agrárminisztérium a kezdetektől hetente bemutatott egy állami erdőgazdaságot - köztük a "mi erdőnket", a Zsófia-kilátót, hogy megkönnyítse a szavazók dolgát.

Értékes erdeink  

Magyarországon az állami tulajdonban lévő erdőgazdaságok több mint 1 millió hektár erdőt kezelnek, amely stratégiai jelentőségű az ország környezeti állapota, klímavédelmi célkitűzései és a lakosság jóléte szempontjából. 

A 21 erdőgazdasági társaság nemcsak a főváros térségi erdőkben, hanem az ország minden pontján gondot fordít az erdei szálláshelyek, pihenők, ökoturisztikai központok megújítására, hálózatba foglalt fejlesztésére. Az állami erdőkben több mint 11 ezer kilométernyi jelzett turistaút-hálózatot használhatnak jelenleg a kirándulók. Emellett mintegy 1200 kilométer kerékpározásra és közel 400 kilométer lovaglásra kijelölt erdei út várja a kikapcsolódási lehetőséget keresőket. Az állami erdőgazdasági cégcsoport évente legalább 2 milliárd forintot fordít természetvédelmi célú feladatokra, további 4 milliárd forintot pedig az ökoturisztikai hálózat elemeinek fenntartására.

Így alakult a vége  

A vasárnap éjfélkor esedékes szavazászárás után hétfőn derült ki, hogy  Magyarország legszebb erdeje a voksok alapján - a Debreceni Nagyerdő lett! Második helyen a Zsófia-kilátó, harmadik helyen pedig a Cuha-völgy végzett. Részéleteket később ígért az Agrárminisztérium. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában