Kivizsgálták az ügyet

2023.09.29. 13:02

Ez állhat a rakacai halpusztulás hátterében!

Csütörtökön jet ski-sek érkeztek a víztározóra, hogy javítsák az oxigénellátottságot.

Horváth Imre

Elborították a haltetemek néhány napja a tavat

Fotó: Mészáros Csaba

Tömeges halpusztulást tapasztaltak a horgászok a Rakaca-tavon az elmúlt napokban, az esetről a Borsod Online-on is beszámoltunk. Nagy volt a találgatás azzal kapcsolatban, hogy mi okozta a problémát, miközben a Rakaca-Tó Horgász Egyesület jelezte, hogy a Horgász Egyesületek B.-A.-Z. Megyei Szövetsége (HEBOSZ) vizsgálatot folytat az ügyben.

Időközben a HEBOSZ már reagált is és jelezték: oxigénhiányos állapot alakult ki, ez okozta a problémát.

„2023. szeptember 20-én és 21-én lehetett az az időpont amikor a Rakaca tóban oxigénhiányos állapot alakulhatott ki. Az elpusztult halak tömegesen 21-én és 22-én jelentek meg a víztározó felszínén. Döntően a süllők pusztultak, de találtunk balint, és keszeget, kisebb mennyiségben. A halpusztulást szeptember 22-én jelentettük, a B.-A.-Z. Vármegyei Kormányhivatalnak az Északmagyarországi Regionális Vízműveknek (ÉRV Zrt.), valamint értesítettük a MOHOSZ-t is. Szeptember 22-én a vármegyei kormányhivatal munkatársai a tározó két pontján is vízmintát vettek, míg az ÉRV Zrt. kollégái szintén két különböző helyszínen mérték meg a víz oldott oxigénszintjét. A műszer a gát közeli területen mutatott alacsony oldott oxigén szintet. A hétvégén további halpusztulást nem tapasztaltunk. Szeptember 25-én elpusztult hal már nem volt látható, köszönhető a szövetségünk, és az Észak-magyarországi Horgász Egyesület halőreinek. Köszönet azoknak a horgászoknak is akik minden kötelezettség nélkül felajánlották segítségüket az elhullott halak begyűjtésében. Halőreink minden nap mérik a vízben lévő oxigén szintet, amely, ha lassan is, de folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. Újabb halpusztulást nem tapasztaltunk".

Azonban mint írták, az időjárás továbbra sem segíti az oxigénszint gyorsabb emelkedését, ezért az ÉRV Zrt. engedélyével szeptember 28-án délután jet ski-k járták a tározót remélve, hogy segítségükkel több oxigén juthat a vízbe, és az alsóbb vízrétegekben növekszik vagy kiegyenlítődik az oldott oxigénszint. A kormányhivatal vízmintájának értékelését még nem kapták meg, ha rendelkezésükre áll azonnal tájékoztatják horgászaikat, írták.

Az, hogy milyen a tározó vizének állapota és, hogy lehetünk-e optimisták fogásaink illetően, egy aktuális hír: 2023. szeptember 27-én 21,10 kilogrammos pontyot fogtak a Rakaca víztározóból

– írta a HEBOSZ, a fogásról pedig fotót is mellékelt.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában