iszaptalanítás

2019.12.30. 17:30

Sikeres projekt a Rakaca-víztározón

Több mint 31 000 köbméter iszapot távolítottak el a tó aljáról.

Horváth Imre

Amikor még dolgozott a kotróhajó

Fotó: Horváth Imre

Egy speciális technikai megoldással távolították el az iszapot a Rakaca-víztározóból, amelynek során felszippantották a fenékről és a tó melletti zagytározókba rakták az üledéket.

Kotróhajó a vízen

Az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. kezelésében lévő Rakaca-víztározó Szalonna és Meszes községek között, a Rakaca-patak völgyében helyezkedik el. A még 1962-ben kialakított víztározóra is jellemző, hogy a tározókat tápláló patakok, illetve egyéb befolyások folyamatosan hoznak magukkal hordalékot, amelyek természetes folyamata a meder feltöltődését eredményezi. Ennek hatására a tározók hasznos térfogata folyamatosan csökken.

Ez több okból is káros, hiszen egyrészt kevesebb vizet képes eltárolni, másrészt a kisebb vízmennyiség hamarabb felmelegszik, amely olyan kémiai folyamatokat katalizál, ami a nyers víz minőségének romlásához vezet. A tározókban ezen túlmenően zajlik az élet, saját ökoszisztémája van, ami szintén az iszap keletkezését és lerakódását serkenti. A tározók eutrofizációs folyamatának ellensúlyozására így rendszeres karbantartási feladatokat kell végrehajtani.

Az ÉRV Zrt. elkészített egy karbantartási koncepciót, amelynek keretében a munkák 2018 decemberében kezdődtek el: a téli üzemi vízszint beállítását követően a szakemberek a meglévő hordalékfogóban található szárazanyagból iszaptározó kazettákat alakítottak ki.

Június elején aztán elindult a látványos része is a munkának, miután vízre tették és beüzemelték az úszó-kotró hajót és megkezdődött a hidromechanizációs kotrás, amelynél mi is ott voltunk.

A kotróhajó a mederfenékről marókések segítségével felkotorta, felszedte az iszapot, majd egy nagy teljesítményű szivattyúval csővezetéken keresztül juttatta a zagytározó kazettákba, amelyeket a száraz kotrás során kikerült földtömegből alakítottak ki. Az iszapot ezekben a zagytározókban ülepítették.

Már a tervezési, előkészítési szakasz során is nagy figyelem hárult arra, hogy ökológiailag ne sérüljön a környezet, a munkafolyamatok pedig együttműködésben, partnerségben valósuljanak meg az érintettekkel. Az ÉRV. Zrt. a karbantartással kapcsolatban előzetes tájékoztatást nyújtott a katasztrófavédelemnek, az érintett hatóságoknak, szervezeteknek.

Több ezer köbméter iszap

Mivel az év végére a projekt a végére ért, így az eredmények összegzésére kértük az ÉRV Zrt.-t, a cégnél pedig kijelentették megkeresésünkre: sikeresnek mondhatjuk a nyár folyamán elvégzett hidromechanizációs kotrási munkákat a víztározón.

A munkálatok alatt a kijelölt kotrási területekről mintegy 31 000 köbméter iszap került eltávolításra a mederfenékről. A kitermelt iszap az előre elkészített zagytározó medencékben került elhelyezésre, ahol megtörtént ennek az ülepítése, majd a tiszta víz visszavezetése a tározóba.

„A munkák során folyamatosan figyeltük a vízminőség változását. Méréseket végeztünk annak megállapítására, hogy az itt alkalmazott technológia milyen módon, és milyen területen befolyásolja a tóban lévő víz minőségét. Vizsgáltuk, hogy a beavatkozás a zavarosság tekintetében milyen kiterjedésben érzékelhető a működő kotróhajó környezetében, az lehet-e hatással egy vízbázisként működő víztározóban a vízkivételre. A tapasztalatokat mérlegelve a módszert alkalmasnak találtuk arra, hogy más, olyan víztározókon is alkalmazzuk a technológiát, ahol közvetlen ivóvíztermelést folytatunk. Az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zártkörűen Működő Részvénytársaság arra törekszik, hogy a rakacai víztározónál 2015. évben végrehajtott nagyszabású gátrekonstrukciós munkálatokat követően ezzel a projekttel is hozzájáruljon a tározó műszaki állapotának fenntartásához, szem előtt tartva a térségben élők megelégedettségét, a környezet és a vízbázis megóvását” – tájékoztatták lapunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában