Ünnep

2023.08.23. 13:30

Kenyérszentelés Miskolcon katonai támogatással

Különleges eseményre volt hivatalos az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 10. Területvédelmi Zászlóalj állományába tartozó Miskolci Tábori Fúvós Zenekar.

Boon.hu

Megszegték a kenyeret

Fotó: Guczi Emese

A Miskolci Nemzeti Színházban tartották meg az idei év egyik legnagyobb összejövetelét, az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából tartandó kenyérszentelést, amelynek házigazdája dr. Alakszai Zoltán Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye főispánja volt. Az ünnepségre meghívást kaptak a vármegye országgyűlési képviselői, polgármesterei, járási hivatalok vezetői, főosztályvezetők és egyházi vezetők.

Kovásszal készült 

Augusztus 20. az egyik legrégibb ünnepnap, a keresztény magyar államalapítás emléknapja. Ezen a napon az életet jelentő új kenyeret is ünnepeljük. A főispán köszöntő beszéde után, a nemzeti színű szalaggal átkötött négy féle lisztből, élő kovásszal készült ünnepi kenyeret a történelmi egyházak képviselői szentelték meg. Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke, Juhász Ferenc, a Mindszenti templom római katolikus plébánosa, Juhász Géza görög katolikus pap, a Miskolci Egyházmegye első helynöke, valamint Buday Barnabás esperes, evangélikus lelkész is megáldotta az új kenyeret. Az ünnepség díszvendége Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő volt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában